Eveniment

Încercăm să preluăm jumătate din creşterea preţurilor. Nu vrem să ajutăm Guvernul, vrem să ne păstrăm clienţii

01.07.2010, 23:08 26

Producătorii de materiale de construcţii, care activează pe opiaţă cu o valoare de 5 mld. euro, ce a scăzut cu 28% anul trecut,afirmă că vor încerca să susţină măcar jumătate din creştereapreţurilor la produse, cauzată de majorarea TVA la 24%, mai alesdacă vor fi susţinuţi de retaileri. Creşterea TVA ar putea majorapreţurile la materiale de construcţii cu 4-5%, pentru că vor fiinfluenţate costurile de producţie. "Noi suntem dispuşi să susţinemaceastă creştere de TVA dacă şi retalierii vor fi de acord cu asta.Nu susţinem Guvernul prin această abordare. Noi ne câştigăm baniide la persoanele fizice, care trebuie să cumpere în continuare.Creşterea TVA nu trebuie să afecteze preţul final pe raft alproduselor. Noi putem susţine jumătate din această creştere.Trebuie văzut dacă şi partenerii noştri care vând marfa vor fi deacord să intre în această schemă de susţinere a clienţilor noştri,până la urmă", afirmă Marcel Bărbuţ, proprietarul producătorului demateriale de construcţii AdePlast, cu afaceri anuale de 27 mil.euro. El susţine că este de acord să câştige mai puţin, pentru căcel mai important lucru în aceste momente este ca preţurile să nusară, iar lumea să nu intre în panică. "Dacă vom fi raţionali şideştepţi, vom depăşi acest moment, în ciuda tuturor pie di cilorpuse atât de Guvern, cât şi de alte foruri de decizie naţio nalesau internaţionale". Ideea este susţinută şi de Nicolae Duşu,preşedintele producă to rului de materiale de construcţii CelcoConstanţa, un business de 25 mil. euro, care consideră că va fitotuşi dificil să preia o parte din şocul creşterii TVA fără săreducă din cheltuielile de personal. "Vom încerca să absorbim oparte din creşterea preţurilor, astfel încât consumatorul final sănu fie afectat. Totuşi, am redus preţurile cu 35% de la vârfulînregistrat în 2008 şi următoarele reduceri nu cred că vor putea fifăcute fără să umblăm la reduceri de oameni şi salarii. Până acumam reuşit să le menţinem", explică Duşu. Piaţa materialelor deconstrucţii ar putea scădea cu 15-20% anul acesta, până la circa4,1 mld. euro, având în vedere evoluţia vânzărilor în primele cinciluni ale anului, a declarat recent Claudiu Georgescu, preşedinteleAsociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România(APMCR).

O piaţă greu lovită

În primele patru luni piaţa a scăzut cu 8% faţă de acelaşiinterval din 2009, iar în aprilie 2010 vânzările au consemnat ocreştere de 13,6% faţă de luna precedentă. Ulterior, pe fondulsituaţiei politice, evoluţia pieţei a revenit pe trenddescendent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO