Eveniment

Industria a rămas pe plus în noiembrie, dar anemic. Unii analiştii prevăd contracţie în T1

Industria a rămas pe plus în noiembrie, dar anemic. Unii analiştii prevăd contracţie în T1

Industria a rămas pe plus în noiembrie, dar anemic. Unii analiştii prevăd contracţie în T1

Autor: Claudia Medrega

11.01.2012, 00:05 288

Producţia industrială, unul dintre cei mai importanţi indicatori din economie, a continuat trendul ascendent în noiembrie 2011, dar ritmul a încetinit vizibil, înregistrându-se cea mai lentă creştere faţă de 2010, de 3,2%, în contextul slăbirii cererii externe pe fondul problemei datoriilor suverane cu care se confruntă Europa.

Majoritatea analiştilor anticipează că industria, unul dintre principalele motoare ale economiei, va avea în acest an o contribuţie mai slabă la PIB, astfel că se impune stimularea investiţiilor pentru a ajuta economia. Industria are o pondere în PIB de circa 27%.

Există şi voci care prevăd revenirea producţiei industriale în teritoriul negativ în primul trimestru, după mai bine de doi ani de creşteri neîntrerupte.

În noiembrie producţia industrială a crescut cu 3,2% faţă de aceaşi lună din 2010 pe serie ajustată sezonier, un ritm de creştere comparabil înregistrându-se doar în iunie, după creşterile de două cifre din prima parte a anului.

Încetinirea avansului industriei spre sfârşitul anului 2011 a fost anticipată de analişti, fiind influenţată de turbulenţele din Europa, creşterile faţă de 2010 fiind inferioare celor cu care ne-am obişnuit în prima jumătate a anului 2011.

"Se observă un trend clar de încetinire a ritmului de creştere al industriei, mai ales a industriei prelucrătoare care este în principal destinată exporturilor, ceea ce cimentează ipoteza că producţia industrială va avea o contribuţie mult mai slabă anul acesta la creşterea economică, probabil înjumătăţită, deoarece am estimat o creştere a industriei cu 3-3,5 % an/an în 2012", a comentat Melania Hăncilă economistul-şef al Volks­bank.

Industria prelucrătoare, cel mai important sector al industriei, a înregistrat a treia contracţie consecutivă - creşterea producţiei industriale fiind, în principal, rezultatul performanţei bune a sectorului energetic, amintesc analiştii ING Bank.

Evoluţia indică faptul că în primul trimestru din acest an ar putea urma o contracţie, în opinia analiştilor ING.

Faţă de luna octombrie, producţia industrială a crescut cu 0,3%, pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, datorită creşterii producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+2,8%). Însă, industria prelucrătoare şi industria extractivă au scăzut cu 0,1%, respectiv cu 2%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Pe ansamblul primelor 11 luni din 2011, producţia industrială a crescut cu 6,3% ca serie brută, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 6,6%.

Perspectivele de reducere a dinamicii de creştere a industriei sunt evidenţiate şi de scăderea avansului comenzilor noi în industrie în ultimele luni, precum şi de diminuarea gradului de utilizare a capacităţilor de producţie în industria prelucrătoare, ceea ce relevă în mod evident o erodare a principalului motor de creştere economică şi care va trebui compensat prin stimularea altor sectoare, de preferinţă al investiţiilor, consideră Hăncilă.

Comenzile noi din industrie au crescut în noiembrie cu 9,2% comparativ cu aceeaşi lună din 2010 şi cu 5,7% faţă de octombrie 2011. Ritmul de creştere în termeni anuali a încetinit comparativ cu avansurile de 15-25% înregistrate pe parcursul anului trecut.

Şi la nivelul cifrei de afaceri din industrie s-a constatat o temperare a ascensiunii, înregistrând un avans de 9,6% comparativ cu noiembrie 2010 şi de 1,1% faţă de octombrie 2011.

Cum a evoluat industria

Producţia industrială şi exporturile, care s-au aflat pe un trend ascendent în ultimii doi ani, au reuşit să susţină economia.

În ultimii doi ani industria şi-a majorat contribuţia la formarea PIB prin intermediul exporturilor - care au reuşit să contracareze scăderea cererii interne rămânând principalul motor care susţine economia.

Din păcate, industria are o pondere de aproximativ 27% în PIB, astfel că nu poate să tragă singură economia, potenţialul ei fiind limitat.

Producţia industrială s-a menţinut în teritoriul pozitiv începând din toamna anului 2009 până în 2011 datorită cererii externe, după ce în prima parte a lui 2009 ajunsese să înregistreze ritmuri de scădere de două cifre.

De când a revenit pe plus, în noiembrie 2009, producţia industrială a înregistrat oscilaţii ample de la o lună la alta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO