Eveniment

Industria, comertul si constructiile, in concediu

09.06.2006, 00:00 13

Productia industriala, constructiile si vanzarile comerciantilor au inregistrat in luna aprilie cele mai slabe evolutii de la inceputul anului, din cauza sarbatorilor si a concediilor acordate salariatilor de catre companiile private.

Astfel, productia industriala a crescut in luna aprilie cu numai 0,5% comparativ cu aprilie 2005, marcand cel mai slab ritm din ultimele noua luni. Acestui spor de productie i-a corespuns o crestere de productivitate de 4,6%, care a compensat astfel concedierea a aproximativ 12.000 de angajati din industrie.

Per total in primele patru luni ale anului, productia industriala a ajuns la un ritm de crestere de 3,5%, incetinind semnificativ fata de plusul de 4,5% consemnat in primul trimestru, arata informatiile publicate ieri de Institutul National de Statistica (INS).

Practic, cresterea de 0,5% a industriei reprezinta o stagnare explicabila prin numarul foarte mic de zile si ore lucrate efectiv in luna aprilie. Totusi, daca in aprilie s-ar fi lucrat la fel de multe zile ca si in aprilie 2005, productia industriala ar fi avut o majorare de 8,4%. "Sarbatorile pascale si concediile acordate de catre companiile private angajatilor lor reprezinta principala cauza pentru volumul redus de activitate si pentru productia din aprilie", explica Vergil Voineagu, presedintele Institutului National de Statistica.

Nu doar industria, ci si constructiile au pierdut viteza in luna aprilie. Valoarea lucrarilor de constructii a crescut in aprilie cu 9,8% fata de aprilie 2005, incetinind fata de plusul de 20,4% inregistrat in primul trimestru. Cel mai mult au franat lucrarile de reparatii capitale, care au crescut cu doar 0,7% in aprilie (fata de 10,4% in primele trei luni), si constructiile de cladiri de birouri, care au avut in aprilie un plus de doar 1,3% fata de cresterea de 9,1% inregistrata in primul trimestru.

La inceputul acestui an, economia a dat semne ca si-a revenit dupa cresterea slaba de anul trecut, de 4,1%. Produsul Intern Brut a crescut cu 6,9% in primele trei luni, cel mai mare ritm inregistrat in aceeasi perioada a ultimilor sapte ani. Totusi, rezultatele mai slabe din industrie erau de asteptat, considera Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza.

"Stagnarea din industrie este cauzata in primul rand de baza de raportare ridicata. Aprilie 2005 a fost ultima luna de anul trecut cu o crestere puternica, de 9%, iar in aprilie anul acesta efectul de baza si-a facut simtit efectul", explica Ghizdeanu. La fel ca si presedintele Statisticii, seful Prognozei spune ca evolutiile modeste din aprilie se datoreaza reducerii activitatii.

Acestea insa nu afecteaza prognozele economice pentru intreg anul, deoarece luna aprilie este una in care in mod traditional se lucreaza si se produce mai putin, dar se consuma mai mult. Totusi, nici macar vanzarile comerciantilor, care consemneaza de obicei cele mai mari rate de crestere, nu au mers in aprilie la fel de bine cum incepusera anul.

Astfel, cifra de afaceri pe segmentul de retail a crescut cu doar 16% comparativ cu aprilie 2005, fata de majorarea de aproape 24% din primul trimestru. Cel mai mult au incetinit vanzarile de produse nealimentare, cu un ritm de 8,9% in aprilie, fata de cresterea de aproape 16% din primul trimestru. In schimb, aprovizionarea pentru sarbatori a crescut incasarile comerciantilor de produse alimentare cu aproape 25% in luna aprilie.

Totusi, nu toate ramurile din industrie au stat pe loc in aprilie, unele reusind chiar sa accelereze ritmul productiei comparativ cu primul trimestru al anului. Pe primul loc in clasamentul celor mai mari cresteri de productie se situeaza astfel industria produselor de tutun, unde companiile de profil au produs cu aproape 32% mai mult in luna aprilie comparativ cu aprilie 2005.

Alte cresteri importante de productie au fost consemnate in aprilie si la industria mijloacelor de transport nerutier (plus 18,5%), activitati extractive (plus 16%) si industria alimentara si a bauturilor (plus 11%).

La polul opus se situeaza industria de aparatura medicala si de precizie, unde nivelul productiei din aprilie a fost mai mic cu peste 24% fata de aprilie 2005. Alte scaderi de productie au fost consemnate in industria textila (minus 21%) si in cea de echipamente radio-TV si de comunicatii (minus 18%). Per total, numarul ramurilor industriale cu scaderi de productie in luna aprilie il depaseste pe cel al ramurilor cu plusuri de productie.

Per total la nivelul acestui an, productia industriala este estimata sa creasca cu peste 3%, conform celor mai recente date de la Comisia Nationala de Prognoza.

Totusi, este posibil ca acest ritm sa fie depasit, tot datorita efectului de baza, explica Ion Ghizdeanu. Astfel, datorita scaderilor de productie din vara si toamna anului trecut, daca industria inainteaza intr-un ritm obisnuit, anul acesta ea va consemna cresteri semnificative de productie fata de 2005, spune el.

Pentru perioada urmatoare, managerii din comert, servicii si constructii sunt increzatori. Conform sondajelor realizate printre managerii companiilor private de catre INS, acestia prevad cresteri de activitate si de productie si chiar spun ca vor angaja personal suplimentar pentru a face fata cererii pentru produsele si serviciile lor.

In industrie insa, managerii sunt cei mai pesimisti: desi spera la cresteri de productie, ei spun ca volumul comenzilor este prea redus si le acopera doar un termen scurt, de cel mult 3 luni. De asemenea, numarul de angajati din industrie se va reduce, spun managerii, continuand tendinta ultimilor ani si semn ca restructurarea nu s-a terminat inca. Anul trecut, industria a trecut printr-un proces de restructurare fortata, cauzat de aprecierea leului, scumpirea utilitatilor si a combustibililor, dar si de concurenta produselor straine.

Singurul loc unde majoritatea managerilor din industrie, comert si constructii cad de acord este cresterea preturilor produselor si serviciilor prestate, mai arata sondajele INS.

In ciuda evolutiilor mai slabe din aprilie, economia va creste ritmul pana la finele acestui an, este de parere Ion Ghizdeanu. "Revenirea exporturilor si cresterea mai rapida a investitiilor fata de consum reprezinta elemente calitative care arata o imbunatatire a unor dezechilibre din economie", spune el. In opinia sa, cresterea economica ar putea depasi anul acesta un ritm de 6%-6,5%. mihai.bobocea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO