Eveniment

Inflatia a atins un nou minim istoric, la 3,66%

Inflatia a atins un nou minim istoric, la 3,66%

Anul trecut, inflatia a fost de 4,87% in decembrie, incadrandu-se in tinta de 5% a BNR.

12.04.2007, 20:21 15

Cresterea preturilor de consum a fost de 0,07% in luna martie si de 3,66% pe ultimele 12 luni (anualizata), conform datelor comunicate ieri de Institutul National de Statistica. Inflatia anualizata a coborat astfel pentru a treia luna consecutiv, de la nivelul de 4,87% inregistrat la finalul anului trecut, la 4% in ianuarie, 3,8% in februarie si 3,66% in martie.
Produsele alimentare au marcat o usoara scadere de pret, de 0,05%, iar produsele nealimentare si serviciile s-au scumpit usor, cu cate 0,1%. Cea mai pronuntata ieftinire a avut loc la oua (10,5%), iar cea mai accentuala crestere de pret a fost inregistrata la tarifele de transport CFR (9,3%).
Inflatia anualizata de 3,66% reprezinta un nou minim istoric, fiind influentata in primul rand de aprecierea leului fata de euro si de absenta unor majorari de tarife la utilitati in luna martie.
Leul s-a apreciat cu 1,2% pe parcursul lunii martie, stimuland ieftinirea produselor cu provenienta din import, care asigura majoritatea cererii interne de consum. Astfel, ieftinirea importurilor a redus nivelul general al preturilor de consum de pe piata, presand catre reducerea inflatiei.
De asemenea, stabilizarea cotatiilor internationale la titei a tinut pe loc pretul combustibililor, care puneau in alte luni probleme inflatiei. In plus, luna martie nu face parte din calendarul autoritatilor de majorare a unor tarife reglementate (energie, gaze, apa), astfel ca nici utilitatile nu au incurcat calculul inflatiei.
De altfel, inflatia a coborat in primele trei luni ale acestui an dincolo de cele mai optimiste asteptari. Banca Nationala a Romaniei preconiza la inceputul anului ca inflatia anualizata va oscila strict in intervalul 4,2%-4,8%. Surprinzator, traiectoria inflatiei a coborat sub acest interval inca din prima luna si s-a mentinut acolo.
BNR are pentru acest an o tinta de inflatie de 4%, plus sau minus un punct procentual, in care inflatia se incadreaza pana acum cu lejeritate. In acelasi timp, Comisia Nationala de Prognoza vede inflatia la finele anului la 4,3%, nivel estimat si pentru inflatia medie anuala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO