Eveniment

Inflatia din iulie a coborat sub asteptari datorita ieftinirii produselor alimentare

Inflatia din iulie a coborat sub asteptari datorita ieftinirii produselor alimentare

Click pentru imaginea marita

11.08.2006, 19:29 15

Cresterea preturilor de consum a fost de numai 0,11% in luna iulie, in principal datorita ieftinirii produselor alimentare de sezon.
Inflatia din ultimele 12 luni a ajuns la un nou minim istoric, de 6,2% la finele lunii iulie, conform informatiilor publicate de Institutul National de Statistica.
Inflatia din iulie da speranta guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, pentru realizarea tintei de inflatie de anul acesta. BNR tinteste o inflatie de 5% plus sau minus un punct procentual, iar evolutia buna din primele sapte luni ar putea duce inflatia in intervalul urmarit de banca centrala, in pofida asteptarilor initiale.
Cifra de inflatie din iulie reprezinta un minim absolut pentru aceasta luna, cand in mod traditional au loc majorari de preturi administrate (in principal la utilitati). Astfel, luna trecuta pretul gazelor a crescut cu 1,5%, insuficient pentru a provoca scumpiri semnificative la alte produse. Cauza inflatiei atat de reduse o reprezinta deflatia (ieftinirea) survenita la produsele alimentare (1,2%), mai ales la legume si conserve de legume (9%). Majoritatea preturilor alimentare au stagnat in iulie, iar ieftinirea legumelor a fost decisiva.
Reducerile de pret se datoreaza indirect situatiei de anul trecut, cand, din cauza inundatiilor care au micsorat oferta, preturile la legumele si fructele de sezon au crescut. Scumpirile cele mai mari au avut loc in iulie 2005, cand a fost consemnat un varf al inundatiilor. Anul acesta, preturile au revenit la normal, adica in reducere fata de 2005.
"Dupa anuntarea inflatiei de 0,11% in iulie, este aproape sigur ca inflatia va cobori pana in intervalul BNR la sfarsitul anului", spune Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza (CNP). Estimarile sale vizau initial o inflatie de 0,8% in iulie, care oricum ar fi permis atingerea cifrei de 6% la finele anului. Ghizdeanu a spus ca in luna aceasta este posibila chiar si o scadere generalizata a preturilor de consum, prima din ultimii 17 ani.
De fapt, banca centrala cunostea nivelul foarte scazut al inflatiei din iulie cu o zi inaintea anuntului oficial, ceea ce a determinat-o sa nu ia masuri suplimentare de inasprire a politicii monetare.
In urma cu doua zile, BNR a decis sa nu majoreze rata dobanzii de referinta (8,75%) si sa lase neschimbate rezervele minime obligatorii, motivandu-si decizia prin evolutia mult mai buna a dezinflatiei comparativ cu asteptarile initiale.
Ce s-a intamplat? In afara ieftinirii alimentelor, calendarul de majorare a preturilor la utilitati, conform intelegerii cu UE, a fost amanat catre 2007 si 2008, fapt care a redus din presiunile existente asupra inflatiei. De obicei, fiecare luna cu scumpiri ale utilitatilor reprezenta un varf de inflatie, aceste scumpiri avand o influenta relativ mare asupra celorlalte preturi de consum.
In iulie, in timp ce preturile alimentelor au scazut, preturile bunurilor nealimentare si ale serviciilor au crescut cu 1,15%, respectiv 0,55%. In afara scumpirii cu 1,5% a gazelor, doar tigarile au avut o crestere semnificativa de pret (7,5%), in timp ce la servicii doar scumpirea tarifelor CFR cu 2,3% reprezinta o crestere peste medie a preturilor.
Dupa cresterea de pret din iulie, tigarile au ajuns sa fie mai scumpe cu 24% decat la inceputul anului, in timp ce bauturile spirtoase s-au scumpit cu doar 5,6%. Astfel, aplicarea in luna mai a taxei pe viciu la aceste doua produse a avut efecte diferite, pretul tigarilor reactionand mai mult decat cel al spirtoaselor la majorarile de accize.
Per ansamblu insa, efectul taxei pe viciu asupra scumpirii acestor produse a fost mai mic decat asteptarile, constituind inca un motiv de speranta pentru oficialii BNR ca isi vor putea atinge tinta de inflatie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO