Eveniment

Inflatia, pe masa Consiliului de Administratie al BNR

27.10.2004, 00:00 9

Consiliul de Administratie al BNR va evalua intr-o sedinta programata vineri ultimele evolutii ale infatiei si oportunitatea unei noi reduceri a dobanzii de interventie.
"Pretul petrolului ridica probleme si este greu de estimat dimensiunea completa a implicatiilor", a declarat Cristian Popa, vicguvernatorul BNR.
Banca centrala spera ca inflatia sa nu treaca de 9,5% la sfarsitul lui decembrie. "Inflatia pe octombrie va fi decisiva pentru a contura in ce masura ne atingem tinta. Octombrie si noiembrei sunt doua luni grele mai ales ca se fac simtite si efectele scumpirii utilitatilor din cauza ca s-a apelat deja la furnizarea de energie termica", spune Popa. Situatia este complicata de asteptarile create in piata privind iminenta unor scumpiri in lant din cauza ascensiunii fara oprire a pretului petrolului.
BNR a intrerupt scaderea dobanzii de interventie de la sfarsitul lunii august cand rata ajunsese la 18,75%, dupa o ajustare de 2,5 puncte. Viceguvernatorul arata ca dobanda reala inca se situeaza peste nivelul din noiembrie 2003.
Consiliul de Administratie al BNR are de ales intre a alimenta o anumita neincredere in piata privind mentinerea tendintei de scadere a inflatiei si prudenta pe care o impun presiunile inflationistre evidente din aceasta toamna. De asemenea, fiind vorta de prima decizie pe aceasta tema a noului Consiliu de Administratie, piata ar putea da interpretari privind orientarea de politica monetara a acestuia. Respectiv situatia raportului decizional dintre vechii si noii membri ai conducerii executive a bancii centrale.
Cert este ca piata ar prefera mentinerea pe o perioada mai indelungata al actualului nivel al dobanzii daca astfel ar fi evitata o eventuala revenire.
Cristian Popa afirma ca accelerarea cresterii economice in acest an ridica din nou o propblema de management al cererii. BNR considera valabila estimarea de crestere a PIB cu 7,6% in 2004, ceea ce in euro ar insemna circa 12% avand in vederea aprecierea reala a leului.
"Aceasta inseamna o absorbtie mai mare de importuri dar si o ajustare a ponderii deficitului de cont curent in PIB, probabil in jur de 5,7%", mai spune Popa. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO