Eveniment

Inflatie de o singura cifra in decembrie 2004 si din nou cu doua in martie 2005

15.11.2004, 00:00 22

Rata inflatiei ar putea cobori pana la circa 9,5% la sfarsitul lui decembrie, pentru ca in primele trei luni ale lui 2005 sa urce din nou, putandu-se incadra intr-un interval cuprins intre 10% si 10,6% la sfarsit de martie, potrivit prognozei Bancii Nationale.
Adica vom avea din nou nevoie de doua cifre pentru masurarea inflatiei calculate ca variatie fata de aceeasi luna a anului anterior. BNR considera insa ca aceasta "abatere" de la trendul de scadere va fi "temporara".
Vinovat de aceasta reinflamare a preturilor? "Socul indus de corectiile aplicate in luna ianuarie preturilor pentru energie si de presiunile generate de majorarea pretului petrolului", apreciaza expertii BNR in Raportul asupra inflatiei pe primul semestru din 2004.
Potrivit acordului de supraveghere preventiva incheiat cu FMI in luna iulie a acestui an, pretul gazelor naturale la producator urmeaza a fi majorat de la 60$/1.000 mc la circa 85 $/1.000 mc la 1 ianuarie 2005.
La aceeasi data vor fi ajustate preturile la energie electrica si energie termica. Celelalte preturi si tarife administrate vor continua sa fie ajustate periodic, in functie de evolutia cursului de schimb si a inflatiei.
In aceste conditii, "preturile produselor administrate vor continua sa exercite presiuni inflationiste", considera BNR.
La sursele de presiuni inflationiste se adauga tensiunile de pe piata mondiala a pretrolului, care ar putea avea influente negative asupra pretului combustibililor pe piata interna. Plus procesul de aliniere treptata la nivelurile din UE. Cel putin insa, nu sunt prevazute majorari ale accizelor inainte de 1 iulie 2005.
Evident, BNR ia in calcul si efectul de stimulare a cererii indus de majorarea in termeni reali a salariilor. Astfel, salariile medii brute in sectorul bugetar urmeaza a fi indexate cu 6% in ianuarie 2005, dupa o crestere indentica aplicata in octombrie. Tot la 1 ianuarie salariul minim brut pe economie va fi marit la 3,1 milioane de lei.
Pe ansamblul anului 2005 cresterea salariului mediu nominal ar urma sa fie de 12 procente.
Cat despre politica fiscala, banca centrala se asteapta ca aceasta sa ramana prudenta, desi a doua jumatate din acest an sugereaza o anumita relaxare determinata atat de diferenta dintre tinta de deficit de 1,64% din PIB si nivelul realizat de numai 0,6% dupa primele sase luni, cat si de cheltuielile legate de organizarea alegerilor.
De altfel, BNR s-a temut pe tot parcursul acestui an de incertitudinile privind atitudinea politicii fiscale, specifice unui an electoral, precum si de conturarea unui "caracter lax" al politicii veniturilor.



Inflatie de 7,9% dupa 10 luni
Pentru a treia oara in acest an, rata lunara a inflatiei a revenit in octombrie peste nivelul de 1%, prea ridicat pentru o economie care tinde spre o rata de o singura cifra. Indicele calculat de INS pentru luna octombrie a fost de 1,2%, imediat sub maximul anului atins in luna iulie - 1,3%.
Cu toate acestea, rata medie anuala a inflatiei a coborat la un minim istoric de 10,8%.
De altfel, rata medie lunara in perioada ianuarie-octombrie 2004 a fost de 0,8%, comparativ cu un nivel de 1,1% in aceeasi perioada a anului trecut. Dupa zece luni din acest an, inflatia s-a ridicat la 7,9%, fata de 11,2% in aceeasi perioada din 2003.
In luna octombrie, statistica a consemnat cele mai mari scumpiri la marfurile nealimentare - 1,5% si servicii - 1,4%. Preturile alimentelor s-au majorat in medie cu 0,9%.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO