Eveniment

Infrasturtura, energia si sectorul bancar fac cu ochiul investitorilor spanioli

13.06.2003, 00:00 18



Firmele spaniole sunt interesate de a dezvolta proiecte pe piata romaneasca in domenii precum infrastructura, energie, telecomunicatii, sectorul bancar sau industria componentelor auto, a declarat regele Spaniei Juan Carlos al II-lea in deschiderea forumului de investitii si afaceri hispano - roman de la Bucuresti. El a adaugat ca volumul schimburilor comerciale dintre cele doua tari au fost anul trecut de 600 mil. $.



"Spania nu este numai un important partener politic, ci si economic. Schimburile comerciale au crescut an de an si avem toate conditiile de a creste volumul acestora de la 600 mil. $ in 2002, la un miliard de euro in 2006 - 2007. Mari grupuri bancare si companii precum Campofrio, Vodesa sau Losan sunt interesate de piata romaneasca. De asemenea, colaborarea cu Union Fenosa in sectorul energetic are in vedere proiecte complexe cu investitii mari", a declarat presedintele Ion Iliescu.



In ceea ce priveste infrastructura, grupul FCCC s-a aratat interesat de proiectul podului peste Dunare de la Braila, valoarea acestuia fiind estimata la 290 - 300 milioane de euro, a declarat Miron Mitrea, ministrul lucrarilor publice, transporturilor si locuintei. Investitiile spaniole in Rom=nia se ridica in acest moment la 150 milioane de dolari.



"Categoric, Union Fenosa nu va concretiza in acest an nici un proiect de investitii in Romania avand in vedere ca suntem deja la jumatatea anului, dar sunt sigur ca in 2004 - 2005, compania noastra este dispusa sa vina in aceasta tara", a declarat Ignatio Ibarra, directorul companiei pentru Europa centrala si de Est.



Compania este foarte interesata in special de privatizarea societatii Electrica, insa este foarte atenta la conjunctura internationala. "Cand au fost publicate anunturile de privatizare pentru electrica Banat si Dobrogea, Union Fenosa se pregatea sa participe, dar era un moment de incertitudine pe plan international. Era la 28 februarie, in ajunul izbucnirii razboiului din Irak, si o situatie de criza pe plan international, iar Union Fenosa a considerat ca nu este momentul cel mai adecvat sa participe la privatizare. Cred ca acelasi lucru l-au avut in vedere si alte companii internationale care isi exprimasera interesul", a explicat Ibarra.



Grupul spaniol este interesat de privatizarea celorlalte sase filiale Electrica urmand sa studieze conditiile concrete ale privatizarii pentru fiecare dintre acestea si sa ia o decizie la momentul oportun.



"In investitii este exact ca in muzica simfonica: important este tempoul. In ultimii trei ani, nu doar de la 11 septembrie 2001, a fost o situatie financiara dificila pe pietele internationale, in ultimele luni fiind semnale ca situatia se va normaliza. Romania are indicatori macroeconomici buni, dar este importanta si situatia internationala", a mai spus Ibarra.



Union Fenosa activeaza pe piata romaneasca de trei ani prin intermediul societatii mixte Electrica Soluziona, constituita intre Electrica si firma de consultanta si IT Soluziona, parte a grupului spaniol.



"Categoric, Union Fenosa nu va concretiza in acest an nici un proiect de investitii in Romania avand in vedere ca suntem deja la jumatatea anului, dar sunt sigur ca in 2004 - 2005, compania noastra este dispusa sa vina in aceasta tara."



Ignatio Ibarra, directorul Union Fenosa pentru Europa Centrala si de Est.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO