Eveniment

ING: Nu aveam scadere si in T4 ‘09 daca BNR micsora dobanzile la timp. Cum comentati?

ING: Nu aveam scadere si in T4 ‘09 daca BNR micsora dobanzile la timp
15.02.2010, 23:05 23

Analistii ING Bank apreciaza ca banca centrala ar trebui sarelaxeze mai agresiv politica monetara dupa publicarea ultimelordate privind evolutia economiei, care arata ca Produsul Intern Brut(PIB) s-a contractat cu 1,5% in trimestrul patru din 2009 fata detrimestrul anterior. Consumul continua, de asemenea, sa scada pefondul sentimentului de prudenta al populatiei.

"Caderea peste asteptari din T4 s-a datorat si faptului ca BNRnu a sustinut suficient scaderea dobanzilor. Ultimele date privindevolutia PIB indica in mod clar necesitatea continuarii masurilorde relaxare a politicii monetare si chiar necesitatea unor miscarimai agresive", noteaza Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING,intr-un raport al bancii.

Banca Centrala a redus dobanda de politica monetara cu ojumatate de punct procentual, pana la 7% pe an, in sedinta dinfebruarie, desi au existat mai multe voci care pledau pentru oreducere a dobanzii cu 0,75%. Principala temere a BNR a ramas incontinuare inflatia, care a urcat in ianuarie cu 5,7% fata deaceeasi luna din 2009.

Analistii spun insa ca inflatia din ianuarie a fost influentatade cresterea accizelor la tigari si combustibili si ca trenduldezinflationist inregistrat in cea mai mare parte a anului trecutva continua in perioada urmatoare avand in vedere reducereaconsumului si de aceea BNR ar trebui sa continue cu masurile derelaxare a politicii monetare.

"Ne mentinem estimarea privind reducerea dobanzii-cheie cu ojumatate de punct procentual pe 29 martie, dar consideram ca existariscul unei scaderi de doar 0,25%. Amploarea reducerii dobanzidepinde in mare masura de evolutia cursului de schimb", se maiarata in raportul ING Bank.

In acelasi timp, analistii Raiffeisen Bank se asteapta la oreducere cu 0,25% a dobanzii-cheie in sedinta de politica monetarade la sfarsitul lunii martie.

ING se asteapta totusi la o crestere a preturilor la produselefarmaceutice si combustibili, ceea ce ar putea face ca trenduldezinflationist sa nu coboare sub 4% anul acesta. Tinta de inflatiea BNR pentru 2010 este de 3,5% plus/minus un punct procentual.

De asemenea, ING spune ca exista semne ca investitorii strainiincep sa-si recapete increderea in piata romaneasca si ca intrarilede capital s-ar putea accelera anul acesta dupa ce in 2009investitiile straine directe au scazut la jumatate fata de anulanterior, fiind de 4,9 miliarde de euro. In decembrie s-ainregistrat o reluare a fluxului de investitii straine in ciudaincertitudinilor politice de la acea data.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels