Eveniment

Intr-o economie atipica, FMI sufla si in iaurtul cotei unice

25.04.2005, 19:10 19

Fondul Monetar International tot nu are incredere in succesul introducerii cotei unice, in pofida unor date incurajatoare privind executia bugetara pe primul trimestru prezentate de autoritatile romane.

Din punctul de vedere al directorilor Fondului, Romania are o economie atipica pe care o plaseaza alaturi de cele ale Rusiei si Ucrainei.

"Este vorba despre o schimbare majora. Intr-o tara ca Romania, Rusia sau Ucraina este extrem de dificil de spus ce efecte vor aparea, chiar daca au trecut cateva luni. Va fi nevoie sa treaca inca mai multe pentru a avea o imagine clara", a declarat Jeroen Kremers, directorul care reprezinta in boardul FMI grupa de tari din care face parte si Romania.

El spune ca inca este prea devreme pentru a face o evaluare a impactului introducerii cotei unice. "Nici studiile internationale nu ajuta. Stim doar ca este foarte importanta implementarea, iar autoritatile sustin ca sunt hotarate sa faca eforturi pentru colectare, ceea ce constituie un semn bun", a afirmat oficialul Fondului.

In aceste conditii, FMI nu se grabeste sa incheie un memorandum suplimentar cu Bucurestiul mai devreme de inceputul verii.

"Elementele concrete de ajustare a acordului mai trebuie discutate in lunile urmatoare. Cred ca este bine sa nu ne grabim astfel incat sa stabilim ceva ce poate fi sustinut de ambele parti", a afirmat Kremers.

Desi Ministerul Finantelor sustine ca a ajuns la o intelegere cu oficialii Fondului in privinta stabilirii la 0,7% din PIB a deficitului bugetar pe anul in curs, Jeroen Kremers a declarat ca va mai fi nevoie de cateva saptamani de analiza pentru definitivarea nivelului exact. In perioada urmatoare un expert al Fondului va lucra impreuna cu responsabilii din Finante pentru rectificarea bugetului - prima care urmeaza sa reflecte schimbarile provocate la nivelul diferitelor categorii de venituri dupa reducerea impozitului pe profit la 16% si aplicarea aceleiasi cote asupra principalelor venituri ale persoanelor fizice.

Jeroen Kremers a spus ca Fondul intelege ca pentru Romania este important sa faca cheltuieli pentru investitii in actuala perioada de preaderare, insa considera mai presus nevoia mentinerii constrangerilor bugetare pentru protejarea stabilitatii economice.

"Experienta internationala a dovedit ca stabilitatea macroeconomica este cruciala pe termen lung pentru cresterea economica si crearea de locuri de munca.

"Stim din experienta celor 184 de tari membre ale Fondului ca nici una nu a avut succes cu deficite bugetare prea mari", a declarat directo-rul. Ce inseamna "deficite prea mari"? "Depinde de mai multe circumstante, de situatia balantei de plati, de nivelul inflatiei, de datoria publica", a raspuns evaziv oficialul FMI.

Jeroen Kremers a condus saptamana trecuta o delegatie de sase directori din cei 24 care compun board-ul Fondului si care au venit la Bucuresti pentru a-si face propria imagine asupra ultimelor evolutii politice si economice.

Fara a avea drept scop negocieri propiu-zise, delegatia FMI s-a intalnit cu presedintele Traian Basescu, cu reprezentanti ai guvernului, ai BNR, ai opozitiei si sindicatelor. Oficialii Fondului au retinut hotararea autoritatilor de a continua acordul incheiat in vara anului trecut, fara a uita insa ca precedentul acord dus la capat venea dupa o serie intreaga de programe ratate.

"Impresia este ca Romania face un progres urias din punctul de vedere al stabilitatii macroeconomice. Deficitul bugetar pare sa fie sub control, iar inflatia scade. Nu inseamna insa ca tran-zitia s-a incheiat. In prezent, inflatia este sub control, dar trebuie si tinuta acolo", a atentionat Kremers. El spune ca acum trebuie facuta tranzitia de la eforturile de reducere a ineficientei, la cele de crestere a competitivitatii pe piata UE.

In privinta luptei anticoruptie, Kremers a reamintit ca aceasta trebuie sa fie un efort de durata ale carui efecte sa se vada si in mai buna colectare a veniturilor bugetare.



Discutii despre Codul muncii

Confederatiile sindicale trebuie sa transmita FMI, in doua saptamani, punctul lor de vedere cu privire la prevederile acordului stand-by si la modificarea Codului muncii, au anuntat sindicalistii dupa intalnirea pe care au avut-o la sfarsitul saptamanii trecute cu reprezentanti ai FMI. Liderii sindicali prezenti la discutii au admis ca actualul Cod al muncii contine prevederi care "ar putea parea rigide", insa au atras atentia ca acestea pot fi corectate printr-o legislatie complementara - ce trebuia sa apara inca de acum doi ani - sau prin acorduri bilaterale, fara "amputarea drepturilor si libertatilor lucratorilor". razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO