Eveniment

Inundatiile provoaca noi pagube, mai ales in sud

05.07.2005, 19:25 12

Ploile abundente cazute in ultimele zile au provocat inundatii in douasprezece judete din tara, provocand pagube pe o suprafata de peste 35.000 hectare de teren.

Astfel, potrivit datelor Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) peste 113 localitati din Arad, Arges, Bistrita-Nasaud, Constanta, Dolj, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Olt, Prahova, Valcea si Teleorman au fost afectate de ploile din ultimele zile.

Mai exact, este vorba despre aproape 1.710 case si 4.728 de anexe gospodaresti, 428 de fantani, 39 de kilometri de drum, 33 de poduri si podete, doua baraje si un dig de aparare.

Totodata, centralizarea datelor furnizate de comitetele judetene de situatii de urgenta consemna moartea a cinci persoane si disparitia unui copil.

Ministerul Mediului mai face referire la 4.449 de hectare de teren agricol acoperite de ape, in timp ce Ministerul Agriculturii a anuntat ca suprafata de teren afectata de inundatii depaseste 35.000 de hectare.

Printre cele mai afectate judete sunt Teleorman, care detine aproape jumatate din suprafata de teren afectata (17.875 hectare), Oltul, unde ploile au provocat pagube in 36 de localitati, si Doljul, cu peste 900 de gospodarii inundate si doua sate izolate din cauza revarsarii raurilor.

Inundatiile au provocat pagube si in municipiul Craiova, in prezent fiind afectate 21 de strazi si 159 de locuinte.

In Teleorman, au fost inundate 27 de localitati, fiind afectate 586 de case, iar in judetul Arges, opt localitati au avut de suferit in urma precipitatiilor abundente.

Inundatiile produse in nord-vestul judetului Constanta au afectat aproximativ 300 de case, iar alte 20 de imobile au fost distruse, iar in Hunedoara 13 localitati au fost afectate de inundatii, 320 de hectare de terenuri agricole au fost acoperite de ape, au fost inundate 22 de locuinte si 258 de pivnite, curti si anexe.

Valoarea pagubelor produse de inundatiile inregistrate in perioada aprilie-mai este estimata la peste 450 de milioane de euro.

In judetul Timis, reconstructia caselor este blocata in unele zone din cauza situatiei juridice incerte a unor imobile, care nu permite eliberarea certificatelor de urbanism. dana.ciriperu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO