Eveniment

Investitiile directe cu impact semnificativ au crescut cu 22% in primele 10 luni

14.11.2006, 18:23 21

Investitiile directe cu impact semnificativ in economie, a caror valoare depaseste un milion de dolari, au fost de 1,22 miliarde de dolari (985 mil. euro) pe primele zece luni ale acestui an, in crestere cu 22% fata de nivelul inregistrat in perioada smilara a anului trecut, conform datelor Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS).
"Principalii factori care au determinat aceasta crestere au fost apropiata aderare a Romaniei la UE care da un sentiment de siguranta investitorilor, precum si evolutia principalilor indicatori macroeconomici: inflatia redusa, cresterea PIB-ului, dinamica economiei in general", a declarat Sorin Vasilescu, director ARIS.
El a explicat ca Romania este atractiva pentru investitorii straini si datorita criteriilor clasice de selectie ale investitorilor, precum pozitia geografica si nivelul scazut al salariilor in raport cu nivelul de calificare al fortei de munca.
"Directiile majore in care au fost orientate investitiile directe pe primele zece luni au fost industria componentelor auto, industria materialelor de constructii, energia neconventionala (biodiesel, energie eoliana) si sectorul IT", a explicat Vasilescu.
In luna octombrie a acestui an, investitiile directe care depasesc un milion de dolari au totalizat 265,7 milioane de dolari (213,3 milioane de euro).
Potrivit ARIS, in perioada octombrie 2001 - data de intrare in vigoare a legii privind investitiile directe cu impact semnificativ - si octombrie 2006, au fost inregistrate 520 de proiecte de investitii de acest tip, a caror valoare angajata este de 6,4 mld. dolari.
Investitiile directe realizate de companii straine reprezinta aproape 74% din total, respectiv 4,6 miliarde de dolari.
Pana la sfarsitul lunii octombrie, au fost finalizate 326 de proiecte de investitii, in valoare de peste 2,767 miliarde de dolari.
Principalele domenii tinta pentru investitii au fost telecomunicatiile - cu 58 de proiecte, in valoare angajata de 1,3 miliarde de dolari, reprezentand 19,45% din totalul investitiilor, industria constructoare de masini - 41 de proiecte cu o valoare angajata de 1,161 mld. dolari, reprezentand 16,89% din total, serviciile - 66 de proiecte in valoare de 811 mil. dolari, respectiv 11,8% din total, si comertul - 96 de proiecte, in valoare de 735 mil. dolari, circa 10,7% din total.
Alte domenii de interes pentru investitori au fost industria lemnului, celulozei si hirtiei, industria energetica, industria constructiilor si materialelor de constructii.
Regiunea care a atras cele mai multe proiecte de investitii a fost Bucuresti-Ilfov, cu 288 de proiecte, a caror valoare angajata este de peste 3,7 miliarde de dolari.
Judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures, Sibiu, respectiv Regiunea de Dezvoltare Centru au atras 81 de proiecte de investitii, cu o valoare angajata de 1,465 miliarde de dolari.
Dintre investitorii straini care au depus proiecte de investitii a caror valoare depaseste echivalentul a un milion de dolari, investitorii olandezi ocupa primul loc, cu investitii in valoare de 1,36 miliarde de dolari, reprezentand 22,20% din totalul investitiilor.
Locurile urmatoare sunt ocupate de investitorii austrieci (722 milioane de dolari), francezi (504 milioane de dolari) si germani (444 milioane de dolari).
"Dupa aderare speram ca investitiile din tarile membre UE sa se mentina la un nivel la fel de ridicat, si contam pe un nivel mult mai ridicat decat in prezent al investitiilor din zona non-UE, in special din Asia", a mai spus Vasilescu.
ARIS monitorizeaza investitiile directe mai mari de un milion de dolari, efectuate in orice domeniu de activitate, cu exceptia sectoarelor financiar-bancar, de asigurari-reasigurari, precum si a celor reglementate de legi speciale.
De la reglementarea acestui tip de investitii, doar sase proiecte de acest gen au depasit valoarea de 100 de milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO