Eveniment

Investitiile straine directe ar putea ajunge la 9 mld. euro prin privatizarea BCR si CEC

02.06.2006, 00:00 21

Valoarea totala a investitiilor straine directe (ISD) in Romania ar putea fi in acest an de 9 mld. euro, in crestere cu 73% fata de nivelul inregistrat in 2005, avand in vedere ca Agentia Nationala pentru Investitii Straine (ARIS) prognozeaza pentru 2006 fluxuri de ISD in valoare de 6,2 mld. euro, fara a include incasarile din privatizarile BCR si CEC.

"Previzionam ca in 2006 nivelul investitiior straine directe va fi de 6,2 miliarde de euro, dar s-ar putea ca la sfarsitul anului sa inregistram o valoare mult mai mare. Estimarile noastre ar putea fi depasite deoarece acestea nu includ privatizarile Bancii Comerciale Romane si a Casei de Economii si Consemnatiuni", a declarat Ana Maria Cristina, presedintele ARIS.

Erste Bank a castigat la sfarsitul anului trecut licitatia de privatizare a BCR, oferind 3,75 miliarde de euro. Tranzactia este asteptata sa se incheie in luna iulie a acestui an, iar statul va incasa circa 2,2 miliarde de euro, diferenta revenind Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Finance Corporation, care detin 25% plus doua actiuni la BCR.

In cazul CEC, investitorii vor depune ofertele angajante pana la 17 iulie, iar castigatorul licitatiei va fi anuntat la mijlocul lunii septembrie. Analistii au estimat ca tranzactia va avea o valoare de circa un miliard de euro.

"Ponderea marilor privatizari in valoarea totala a investitiilor s-a redus in ultimii ani in favoarea proiectelor greenfield (fabrici construite de la zero). Noi consideram ca Romania ar trebui sa se dezvolte pe proiecte greenfield si nu pe privatizari, deoarece importurile au crsecut foarte mult in ultima perioada si e bine sa producem in tara produsele pe care le importam din strainatate", a explicat Cristina.

Potrivit datelor ARIS, Romania a ocupat anul trecut locul trei in regiune in functie de volumul investitiilor straine (5,2 mld. euro), dupa Cehia (8,8 mld. euro) si Polonia (6,1 mld. euro).

"Din punctul de vedere al volumului de investitii pe cap de locuitor, Romania s-a situat pe locul patru in 2005, cu 239 de euro, dar nu consider ca acest indicator este la fel de elocvent ca ISD in valoare absoluta. Astfel, China, tara care a atras cele mai multe ISD anul trecut, ocupa unul dintre ultimele locuri la nivel international, daca tinem cont de ISD pe cap de locuitor", a explicat presedintele ARIS.

Primele trei tari din regiune in 2005, din punctul de vedere al volumului de investitii pe cap de locuitor, au fost: Cehia - 865 de euro, Ungaria - 341 de euro, Croatia - 292 de euro.

In ceea ce priveste investitiile din primul trimestru, Romania a ocupat locul doi, cu 1,7 miliarde de euro, dupa Polonia - 2,7 miliarde de euro. Pe locurile urmatoare s-au situat Bulgaria, cu 755 de milioane de euro, si Cehia, cu 564 milioane de euro.

"Anul trecut am ocupat o pozitie buna in regiune in functie de volumul ISD, iar anul acesta am putea deveni lideri. Dar, pentru a reusi este necesar ca legislatia in domeniul investitiilor sa fie rectificata si sa devina competitiva cu cea a celorlalte tari", a spus Cristina.

Conform ARIS, valoarea investitiilor straine directe cu impact semnificativ in economie a fost de 466 mil. euro, comparativ cu 235 mil. euro in intervalul similar din 2005.

Astfel, numai in luna mai a acestui an valoarea proiectelor noi angajate conform Legii 332/2001 (care ofera facilitati pentru investitiile ce depasesc un milion de dolari) a depasit 185 de milioane de euro. Printre companiile implicate in aceste investitii se numara lantul de hypermarketuri Real Hypermarche Romania (160 de milioane de euro), Anchor Group (13 milioane de euro) si Star Foods (7 milioane de euro).



Statul va pregati 600 de specialisti pentru Microsoft

Statul roman va asigura pregatirea a 600 de specialisti IT vorbitori de limba engleza, franceza si germana, care vor lucra la centrul administrativ pentru suport tehnic pe care Microsoft il va deschide in Bucuresti, aceasta fiind singura facilitate acordata companiei americane. "Am transmis o scrisoare catre Microsoft prin care le ofeream facilitatile prevazute in legislatia investitiilor. Singura facilitate oferita este insa suportul statului prin Ministerul Educatiei si Cercetarii si prin universitatile de profil pentru pregatirea personalului necesar. Se pare ca acesta a fost avantajul competitiv al Romaniei fata de celelalte tari din regiune", a declarat Ana-Maria Cristina, presedintele ARIS. Centrul Microsoft va necesita o investitie de 13 milioane de euro si va deservi clientii corporativi din Germania, Franta, Marea Britanie si Statele Unite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO