Eveniment

Investitori de rezerva pentru reactoarele 3 si 4

07.05.2008, 18:26 19

Doua companii europene si-au exprimat interesul de a participa la proiectul reactoarelor 3 si 4 de la centrala nucleara de la Cernavoda in cazul in care unul dintre investitorii deja inscrisi in cursa va dori sa se retraga dupa anuntul statului de schimbare a structurii actionariatului.
Autoritatile au anuntat ca statul isi doreste o participatie de minimum 51% in compania de proiect, dupa ce, initial, cota alocata companiei de stat Nuclearelectrica era de 20%, restul actiunilor fiind impartite intre investitorii straini.
"Sunt deja doua companii interesate sa vina in compania de proiect, daca unul dintre investitorii straini va decide sa se retraga. Deocamdata, nu avem niciun semnal din partea acestora care sa confirme o astfel de intentie", a declarat Teodor Chirica, directorul general al Nuclearelectrica, fara a preciza insa numele celor doi investitori.
Inainte ca statul roman sa anunte ca doreste sa detina pachetul majoritar din proiectul reactoarelor 3 si 4, dupa aproape sase luni de negocieri cu investitorii selectati, procentajele in compania de proiect erau urmatoarele: Nuclearelectrica cu 20%, CEZ (Cehia), Electrabel (Belgia), RWE (Germania) si Enel (Italia) detineau cate 15%, in timp ce Iberdrola (Spania si ArcelorMittal Romania detineau cate 10%.
"Proiectul de hotarare de guvern pentru infiintarea companiei de proiect pentru cele doua reactoare se afla la Ministerul Economiei si nu specifica noile cote pe care le vor detine companiile in proiect", spune Chirica. Potrivit acestuia, proiectul de act normativ prevede ca Nuclearelectrica sa detina cel putin 51% din compania de proiect.
Proiectul celor doua reactoare are o valoare de cel putin 2,3 mld. euro, termenul de finalizare fiind 2015, in conditiile in care, potrivit primelor termene, constructia ar trebui sa inceapa anul viitor. Aceste termene ar putea fi insa depasite tinand cont de faptul ca negocierile nu sunt finalizate. La centrala nucleara functioneaza in prezent doua reactoare cu o capacitate instalata de 1.400 MW, ceea ce asigura circa 17-18% din necesarul de consum al Romaniei.
Nuclearelectrica, operatorul centralei de la Cernavoda, este controlata de stat, prin Ministerul Economiei si Finantelor, cu 90,5% din capitalul social, in timp ce Fondul Proprietatea detine 9,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO