Eveniment

Investitorii interesati de Petrom cer garantii pentru a obtine 51% din companie

09.01.2004, 00:00 15

Companiile care au depus oferte neangajante pentru SNP Petrom solicita autoritatilor sa identifice o solutie care sa permita cumparatorului sa-si mentina o participatie de 51% din capitalul social si sa cunoasca exact, la momentul tranzactiei, valoarea investitiilor necesare pastrarii acestui pachet. Aceasta este una din justificarile reprezentantii ministerului economiei si comertului.
"Rezolvarea acestor solicitari necesita o modificare legislativa", afirma . Ministerul detine 93% din actiunile Petrom, cea mai mare companie de pe piata romaneasca.
Potrivit ministerului, dupa includerea in capitalul companiei a terenurilor pentru care Petrom va obtine titluri de proprietate, participatia investitorului strategic ar putea sa scada sub 51%, intrucat actiunile nou emise vor reveni statului. Pentru a-si mentine participatia majoritara, investitorul va avea drept de preferinta la cumpararea unor actiuni suplimentare de la stat. La finele anului trecut, ministerul si-a majorat participatia la Petrom de la 92,96% la 93,04% in cadrul unei majorari de capital, la care a participat unilateral statul prin includerea unor terenuri in capitalul social, pentru care a fost obtinut dreptul de proprietate.
Referitor la intarzierea procesului de privatizare, reprezentantii ministerului economiei si comertului mai afirma: "Nu a existat si nu exista nici o intentie de a intarzia procesul de privatizare. MEC parcurge acest proces cu maximum de implicare si viteza posibila, dar tine cont de nevoia clarificarii problematicii complexe ridicate de investitori, de care depinde de fapt mentinerea la maximum a interesului investitorilor si asigurarea unei competitivitati cat mai mari in interesul procesului de privatizare".
Precizarea intervine in contextul in care ministrul economiei si comertului, Dan Ioan Popescu, afirma in urma cu doua zile ca "oricata vointa politica ar fi", termenele propuse nu pot fi respectate, datorita clarificarilor cerute de investitori si a rezolvarii unor probleme complexe privind dreptul de proprietate asupra unor terenuri sau cele privind mediul.
In aceste conditii, ministrul anunta ca privatizarea distributiilor de gaze ar putea fi finalizata "in urmatoarele sase luni", ceea ce insemna depasirea termenului anuntat initial pentru 31 martie 2004. In cazul Petrom, ministrul anunta ca privatizarea s-ar putea incheia "ceva mai devreme" de finele primului semestru, fata de 31 martie 2004, cat se stabilise initial.
Popescu s-a declarat adeptul unei privatizari "cu toate subiectele clarificate decat un proces care sa ridice probleme spinoase post-privatizare".
Pentru preluarea Petrom, sunt asteptate sa depuna oferte angajante sapte companii - OMV (Austria), MOL (Ungaria), PKN Orlen (Polonia), Gazprom (Rusia), Hellenic Petroleum (Grecia), Occidental (SUA) si Glencore (Elvetia). Pentru preluarea a 51% din actiunile Petrom, analistii internationali estimeaza valoarea tranzactiei la 1 a€“ 1,3 miliarde dolari. Pe bursa, ultima cotatie a actiunilor Petrom a fost de 1.500 lei/actiune, pret la care capitalizarea companiei depaseste 1,7 mld. $.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO