Eveniment

Investitorii: Problema e ca legile nu se aplica

19.01.2004, 00:00 15

Cel mai mare inconvenient cu care se confrunta investitorii straini in Romania, nu sunt legile in sine, ci faptul ca nu se aplica, sau se aplica discriminatoriu, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute, Antony Burgmans reprezentantul unei delegatii de industrasi europeni, prezenti la Bucuresti pentru o intrevedere cu autoritatile.
"O lege buna nu este suficienta. Este nevoie de o implementare consecventa si consistenta si de stabilitatea ei in timp. Problema Romaniei nu este ca are legi incorecte, ci faptul ca nu sunt implementate", a spus Burgmans, reprezentantul Mesei Rotunde a Industriasilor Europeni (European Round Table - ERT), si presedinte al grupului anglo-olandez de bunuri de larg consum Unilever.
Desi Guvernul s-a aratat deschis pentru modificarea anumitor prevederi din Codul Muncii si Codul Fiscal criticate de investitorii straini, acestia au fost preocupati mai degraba de problema implementarii legilor si normelor.
 "Nu consider ca adevarata problema este nivelul mare al fiscalitatii ci faptul ca unii agenti economici nu platesc impozitele datorate. Autoritatile incearca sa remedieze aceasta problema, spre exemplu, publicarea pe internet a unei liste cu toti debitorii mari la bugetul de stat este un prim pas", a mai spus Burgmans.
La intalnire au participat reprezentanti ai Guvernului Romaniei - primul ministru Adrian Nastase, ministrul finantelor Mihai Tanasescu, ministrul afacerilor externe Mircea Geoana - o delegatie de industriasi europeni si reprezentanti ai Consiliului Investitorilor Straini (CIS). Cu aceasta ocazie au fost discutate masurile ce ar trebui luate de Guvern pentru imbunatatirea mediului de afaceri.
Antony Burgmans s-a declarat multumit de deschiderea autoritatilor la sugestiile facute de industriasii prezenti la Bucuresti. Oficialul Unilever a spus ca in pofida problemelor actuale, are incredere ca mediul de afaceri din Romania se va imbunatati, astfel ca Unilever va continua sa investeasca in Romania.
"Vom continua investitiile in extinderea capacitatilor de productie din Romania si vom creste exporturile pe piata Germaniei", a spus Burgmans. Investitiile Unilever in Romania au depasit deja 100 de milioane de dolari.
 In 2003, Unilever Romania a avut vanzari de 92 mil. euro in crestere cu 21% fata de anul precedent. Incepand cu luna octombrie a anului trecut, fabrica Unilever din Ploiesti a inceput sa exporte detergenti in Germania.
European Round Table (ERT) este o organizatie de afaceri independenta cu sediul la Bruxelles, alcatuita din 47 de companii cu o cifra de afaceri totala de peste 1.000 de miliarde de euro.
La randul sau, Consiliul Investitorilor Straini (CIS) - organizatia celor mai puternici investitori straini din Romania - a prezentat autoritatilor o serie de propuneri concrete pe termen scurt pentru atragerea investitiilor straine directe in Romania. Cele mai importante se refera la Codul Muncii si la Codul fiscal.
Pe langa acestea, presedintele CIS, Jean-Pierre Vigroux, a spus ca una din problemele cele mai discutate a fost cea a lipsei de incredere in justitie.
"Companiile nu au incredere in justitia comerciala, in deciziile judecatorilor, din acest motiv dezvoltandu-se proceduri de arbitraj comercial", a specificat Vigroux, care este si directorul general al companiei de audit si consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC).
El a spus ca printre recomandarile Consiliului se numara implementarea unor programe de educatie si selectare a judecatorilor, in special a celor din domeniul comercial.
Premierul Adrian Nastase a declarat, la sfirsitul reuniunii, ca Executivul intentioneaza sa rezolve cit mai multe dintre problemele cu care se confrunta investitorii straini in Romania.
"Trebuie sa intelegem ca sint unele dispozitii in noul Cod al Muncii care creeaza nemultumire. Vom vorbi si cu partenerii sociali si vom incerca sa gasim, gradual, anumite solutii", a declarat  Nastase.
El a mai spus ca Guvernul este constient de problema justitiei si ca va lua masuri si in acest sens.
Cele sase modificari la Codul Muncii solicitate de CIS
1. Eliminarea obligativitatii constituirii Fondului de Garantare pentru plata salariilor.
2. Eliminarea prevederii prin care se limiteaza saptamana de lucru la 48 ore pe saptamina, inclusiv orele suplimentare de lucru. Acordarea permisiunii angajatilor de a lucra voluntar maxim 48 ore pe saptamina, ca medie calculata pe durata unui an calendaristic.
3. Simplificarea procedurilor de angajare si de concediere a salariatilor
4. Eliminarea salariilor suplimentare acordate angajatilor care accepta sa nu lucreze, simultan, la o companie concurenta.
5. Eliminarea cerintei privind stabilirea normelor de munca de catre angajator  si sindicate.
6. Eliminarea obligativitatii ca angajatorul sa asigure anual programe de formare profesionala pentru toti angajatii.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO