Eveniment

Investitorii straini nu mai trebuie sa vina cu minim 100.000 de euro

28.07.2003, 00:00 69

Suma minima pe care trebuie sa o aiba strainii care vor sa desfasoare activitati comerciale in Romania a fost redusa de la 100.000 de euro la 70.000 de euro, daca acestia urmeaza sa devina actionari, si 50.000 de euro, daca strainii urmeaza sa devina asociati intr-o societate cu raspundere limitata, potrivit legii care aproba ordonanta guvernului privind regimul strainilor, publicata in Monitorul Oficial.
Pornind de la aceasta impartire a investitorilor straini intre actionari si asociati, legea mai aduce o serie de modificari ordonantei si in ceea ce priveste prelungirea dreptului de sedere pentru desfasurarea de activitati comerciale.
Astfel, unui cetatean strain i se poate prelungi dreptul de sedere daca face dovada mijloacelor de intretinere in cuantum de cel putin 700 de euro lunar, daca este actionar (fata de 500 de euro lunar cat era prevazut initial), si 500 de euro lunar, daca este asociat, precum si a fondurilor necesare functionarii societatii comerciale, in conformitate cu obiectul de activitate si planul de afaceri.
Noua lege elimina prevederea conform careia strainul trebuie sa prezinte, pentru prelungirea dreptului de sedere, dovada achitarii obligatiilor catre stat, inclusiv catre creditorii bugetari.
De asemenea, legea spune ca strainii trebuie sa depuna alaturi de cererea de prelungire a sederii documente din care trebuie sa rezulte ca investitia este concretizata in aport de capital sau transfer de tehnologie in valoare de cel putin 70.000 de euro si crearea a 15 locuri de munca, in cazul actionarului, si 50.000 de euro ori crearea a cel putin 10 locuri de munca, in cazul asociatului.
In plus, strainii trebuie sa mai depuna si documente care sa ateste venituri personale in cuantum de cel putin 700 de euro lunar, in cazul actionarului, si 500 de euro lunar, in cazul asociatului, obtinute din activitatea desfasurata pe teritoriul Romaniei.
Legea modifica si o serie de prevederi referitoare la viza de lunga sedere pentru angajare in munca. Astfel, a fost eliminat alineatul care prevedea ca strainii pot fi angajati in munca numai atunci cand ocuparea locurilor de munca vacante nu poate fi asigurata din resurse autohtone.
Pentru prelungirea dreptului de sedere temporara pentru strainii angajati in munca,  strainii trebuie sa prezinte permisul de munca valabil, eliberat de Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca, contractul individual de munca si, in plus fata de prevederile initiale, salariul sau trebuie sa fie cel putin la nivelul salariului mediu de economie. Dreptul de sedere temporara se prelungeste pentru o perioada cu cel mult 30 de zile mai mare decat cea pentru care s-a acordat permisul de munca (initial, perioada de prelungire era aceeasi pentru care s-a acordat permisul de munca).
Legea pentru aprobarea ordonantei privind regimul strainilor prevede ca pentru a desfasura activitati comerciale, strainii au nevoie de o viza de lunga sedere care se acorda pe baza avizului Agentiei Romane pentru Investitii Straine. Acest aviz se acorda strainilor daca au un plan de afaceri, activitatea este benefica economiei nationale si se concretizeaza in aporturi semnificative de capital, tehnologie si crearea de locuri de munca si daca in tara de origine practica o activitate similara sau apropiata cu cea pe care intentioneaza sa o desfasoar in Romania.
Aceste prevederi se aplica cetatenilor straini cu exceptia celor din statelor membre ale Uniunii Europene, precum si cei din Canada, Elvetia, Islanda, Japonia, Lichtenstein, Norvegia si Statele Unite ale Americii.
Intrata in vigoare la sfarsitul lunii ianuarie, ordonanta i-a nemultumit pe reprezentantii oamenilor de afaceri din tarile vecine, Ungaria, Cehia, Polonia, sau din Turcia care au spus ca reglementarile introduc noi bariere financiare si birocratice pentru un investitor strain care vrea sa-si inceapa o mica afacere in Romania. Oficialii ungari chiar au cerut Bucurestiului ca efectele ordonantei sa nu se aplice in cazul cetatenilor unguri. In Ungaria, plafonul minim pentru investitorii straini este de 15.000 de euro, in timp ce in Cehia acesta este de 25.000 de euro.
In ultimii 12 ani, o treime din investitiile straine facute in Romania au un capital social mai mic de 100.000 de euro, dar reprezinta numai 6,7% din valoarea totala a investitiilor straine.
Valoarea investitiilor straine in Romania a ajuns la sfarsitul lunii mai la 9,54 miliarde dolari, cu 420 mil. $ mai mult decat la inceputul acestui an. Totusi, volumul investitiilor straine realizate in primele cinci luni din 2003 este cu 25% mai mic decat cel inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut (556,4 mil. $). miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO