Eveniment

Ioana Chira, Business Saga: Începând de azi, IMM-urile se pot înscrie până pe 30 iunie pentru a obţine finanţare de până la 100.000 de euro pentru digitalizare. Valoarea totală a programului este de aproape 350 mil. euro

Ioana Chira, Business Saga: Începând de azi, IMM-urile...

Autor: Ramona Cornea

15.02.2023, 20:22 210

Începând de azi, IMM-urile se pot înscrie până pe 30 iunie pentru a obţine finanţare de până la 100.000 de euro pentru digitalizare. Valoarea totală a programului este de aproape 350 mil. euro şi este finanţat prin PNRR, spune Ioana Chira eu funding, digital transformation & innovation consulting practice lead în cadrul companiei de consultanţă Business Saga.

„Vorbim despre fonduri europene, un program de 350 mil. de euro aproximativ, un program care începe astăzi şi care este primul program exclusiv dedicat IMM-urilor din PNRR, din acest program naţional de redresare şi rezilienţă, un plan de ţară până la urmă. Au mai fost subiecte din PNRR pentru partea de investiţii în creşterea capacităţilor de producţie a energiei regenerabile, unde au fost atât IMM-urile, cât şi întreprinderile mari eligibile. Însă un apel exclusiv dedicat IMM-urilor este acesta care porneşte astăzi, cel de digitalizare”, a spus Ioana Chira în cadrul emisiunii de business ZF Live. 
Valoarea proiectelor, în funcţie de mărimea IMM-ului – suma porneşte de la 20.000 până la 30.000 de euro pentru microîntreprinderi, 20.000 de euro – 50.000 pentru întreprinderea mică şi de la 20.000 până la 100.000 de euro pentru întreprinderea mijlocie. 
„Suma maximă acoperită de grantul oferit din acest program din PNRR este de 90%. Este foarte important de explicat din nou antreprenorilor că, dacă suntem o întreprindere mijlocie şi vrem să accesăm 100.000 de euro, această sumă de 100.000 de euro va reprezenta valoarea de 90% din PNRR, iar noi trebuie să venim cu o cofinanţare de 10 %, contribuţia noastră proprie la valoarea proiectului. Este un aspect pe care IMM-urile, antreprenorii îl întreabă constant”, a explicat reprezentanta Business Saga. 
 
Cu aceşti bani, antreprenori pot finanţa hardware, software, echipamente pentru automatizări, robotică, soluţii digitale, echipamente aferente ecommerce, IoT, tehnologii blockchain, reţea WiFi, licenţe şi aplicaţii software. 
 
„De menţionat este şi faptul că putem să dezvoltăm o aplicaţie specifică activităţii noastre. Nu suntem constrânşi să cumpărăm doar ceva ready-to-serve sau ceva ce nu este foarte potrivit pentru noi. Deci avem posibilitatea prin acest proiect să dezvoltăm software pentru nevoia noastră.”
 
Înscrierile în program au început azi, la ora 09.00, însă nu sunt disponibile date despre câte dosare au fost depuse până în momentul acesta. Însă, conform calendarului, termenul de aplicare este unul destul de generos, spune Ioana Chira, începând de astăzi şi până pe 30 iunie. 
„Ne aşteptăm ca depunerea proiectelor să fie efectuată mai degrabă în a doua parte a sesiunii de înscriere decât în prima parte. Având în vedere şi faptul că avem o modificare, ultima, făcută săptămâna trecută, referitoare la anul financiar la care facem referinţă pentru construirea proiectului şi până la ultima modificare vorbeam de 2021, acum vorbim de 2022, ştim cu toţii că bilanţul pentru 2022 se poate depune până la 25 mai şi sunt destul de puţine IMM-uri care s-au grăbit să depună bilanţurile. Aşadar, probabil că acest aspect va conduce la o depunere masivă în a doua parte a a perioadei de depunere a proiectelor. 
Programul are o etapă de evaluare a proiectelor, începând cu 3 iulie până în 16 august, şi etapa 1 şi 2 de semnare a contractelor de finanţare, începând cu 15 septembrie până la 15 noiembrie. 
„De ce avem 2 etape de semnare a contractelor este una dintre întrebările care au fost adresate cel mai des de către de către IMM-uri. Pentru că această alocare de 347 de milioane de euro este la nivel naţional, dar are o alocare bugetară pentru fiecare regiune. Aşadar, dacă în prima etapă de semnare a contractelor bugetul estimat pentru una dintre regiunile României este diminuat sau accesat în totalitate, cele care nu accesează în totalitate bugetul vor beneficia de realocări. De aceea avem două etape de semnare a contractelor de finanţare”, a explicat Ioana Chira. 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO