Eveniment

Ionuţ Mişa, şeful Fiscului, primeşte un avertisment de la ministrul Finanţelor: Planul de încasări este principalul element de care depinde soarta preşedintelui ANAF

Ionuţ Mişa, şeful Fiscului, primeşte un avertisment...

Autor: Alina Botezatu

05.10.2018, 16:11 397

Ministrul finanţelor publice, Eugen Teodorovici, a declarat, vineri, că principalul criteriu de evaluare a performanţei preşedintelui Agenţiei de Administrare Fiscală (ANAF), Ionuţ Mişa, îl reprezintă planul de încasări realizat de Agenţie.

„Pentru el (n.red. – pentru Ionuţ Mişa), planul de încasări este principalul element de care depinde soarta preşedintelului ANAF. Am spus-o foarte clar şi public. N-am glumit. Am spus-o şi în Guvern, la rectificare, că rectificarea se bazează pe felul în care planul de încasări la ANAF se respectă”, a spus Teodorovici, vineri, într-o emisiune la DCNews.ro.

Ministrul finanţelor a confirmat că, la finalul anului, Ionuţ Mişa poate fi demis, dacă nu-şi va îndeplini planul de încasări. Ionuţ Mişa, precedentul ministru al Finanţelor publice, din iunie 2017 până în ianuarie 2018, este preşedintele ANAF din martie 2018.

„Eu asta cer. Mai departe, cum îşi face dânsul echipa, în subordinea domniei sale, pe cine numeşte, pe cine propune, dacă face astfel de lucruri să răspundă în faţa legii, dar nu vreau să aud «Noi am impus ceva». Nu impun pe nimeni. Eu îţi impun rezultatul la care trebuie să ajungi şi pe care ţi-l asumi. Dacă ai semnat şi ai acceptat o astfel de funcţie, este implicit că ai acceptat acel target. (...) El are un plan de realizat. Nu pot să stau tot timpul să mă uit către tine, dacă şi faci planul acesta. Păi, nu-mi băga cuţitul în spate?!”, a completat Teodorovici.

Ministrul finanţelor susţine că nu poate supraveghea doar ca ANAF-ul să-şi realizeze planul de colectare, deoarece el trebuie să se preocupe, ca ministru de Finanţe, să aduc bani din alte părţi.

„Am avut deja discuţii la Comisia Europeană, ca alte sume pe care bugetul de stat le-a plătit, în anii trecuţi şi în acest an, vreau să le trec pe fonduri europene, ca să fie, după aceea, suma respectivă considerată a fi venit. Deci, eu am alte chestiuni de ordin politic”, a anunţat Teodorovici.

Ministrul finanţelor a mai susţinut că cine îşi asumă funcţia de preşedinte a ANAF trebuie să fie conştient că este o persoană extrem de importantă, „poate fi mai important şi decât cel de ministru de Finanţe”.

„Asta a fost discuţia mea cu şeful ANAF-ului actual, când i-am spus că are o şansă foarte mare să dovedească tot ceea ce n-a dovedit ca ministru, la vremea respectivă. Din partea mea are tot sprijinul politic, tehnic, ca lucrurile să fie schimbate, fie că vorbim de o reformă a ANAF-ului, de o reducere a evaziunii pe TVA, acciză şi altele, dar vreau să văd o schimbare care să aducă efecte”, a mai spus Teodorovici.

În toată istoria ANAF-ul, planul s-a făcut la cât se poate face, şefii acestuia propunând ce pot să realizeze, ca să nu fie niciodată sub plan şi ca să depăşească planul, a arătat ministrul Finanţelor.

„De anul viitor, planul va fi aşa: eşti obligat să aduci 100% din ceea ce economia trebuie să producă şi tot ce faci sub înseamnă nerealizare de plan”, a subliniat Teodorovici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO