Eveniment

Isarescu: Daca preturile imobiliare afisate ar fi reale, ar trebui sa ne speriem

Isarescu: Daca preturile imobiliare afisate ar fi reale, ar trebui sa ne speriem

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR: Se creeaza o intreaga fantasma privind piata imobiliara si doar notarii pot sa furnizeze date reale despre tranzactii. Trebuie sa avem o analiza pe baza de realitate.

18.04.2008, 20:37 31

"Exista foarte multe comentarii ca se va prabusi piata, depinde insa de unde: de la pretul real sau de la cel afisat", a subliniat Mugur Isarescu, guvernatorul BNR. El a subliniat necesitatea de a contura o imagine reala asupra pietei imobiliare si doar notarii pot furniza astfel de informatii.
De altfel, banca centrala poarta discutii cu Uniunea Notarilor Publici din Romania (UNPR) de mai mult timp, iar guvernatorul a aratat ieri ca in circa o luna si jumatate ar putea fi oferite primele detalii privind un indice al pietei imobiliare.
"Se creeaza o intreaga fantasma privind piata imobiliara si doar notarii pot sa furnizeze date reale despre tranzactii. Trebuie sa avem o analiza pe baza de realitate", a explicat Isarescu. Intrebat cum comenteaza posibilitatea ca actualele cotatii afisate pe piata imobiliara sa fie de fapt reale, guvernatorul a spus "ar trebui sa ne speriem daca ar fi reale". Chiar la inceputul acestei saptamani conducerea executiva a BNR a avut o intalnire cu reprezentantii UNPR, in cadrul careia a fost discutat cadrul de colaborare. Datele obtinute vor fi utilizate de BNR in cadrul analizelor care stau la baza evaluararilor privind stabilitatea financiara, a anuntat banca centrala intr-un comunicat emis in urma acelei intalniri.
O criza pe piata imobiliara aparuta in vara trecuta in sectorul imobiliar din Statele Unite a declansat turbulente in sistemele financiare la nivel global, in conditiile in care marii jucatori internationali au investit fonduri importante in titluri de valoare garantate cu ipoteci de pe piata americana. Pe fondul caderii preturilor la imobilele din SUA, valoarea acestor titluri a devenit imposibil de stabilit, generand astfel neincredere intre jucatorii din sistemul financiar.
Pe piata locala astfel de produse nu au fost dezvoltate. Totusi, guvernatorul Isarescu vorbea inca de anii trecuti de o posibila bula speculativa pe piata imobiliara. Principalul risc pentru sistemul bancar in cazul unei scaderi semnificative a preturilor este ca bancile nu ar mai putea sa recupereze sumele imprumutate, daca s-ar ajunge la executarea garantiei.
In alta ordine de idei, guvernatorul Isarescu a aratat ieri ca se asteapta ca inflatia sa se stabilizeze pe palierul de 8,6% atins in martie pe parcursul trimestrului al doilea, inainte sa reintre pe o panta descendenta din august. El a subliniat ca lunile urmatoare ar putea sa aduca oscilatii de 0,2-0,3 puncte procentuale in sus sau in jos fata de acest nivel, care nu ar trebui sa fie insa catalogate ca un "esec" al prognozei BNR, care anuntase ca varful de inflatie ar trebui sa fie atins in martie.
Banca centrala are programata o sedinta pe probleme de politica monetara la inceputul lunii mai, iar atunci va fi prezentat si raportul asupra inflatiei pe trimestrul intai, care va cuprinde o actualizare a proiectiei privind evolutia preturilor in urmatorii doi ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO