Eveniment

Isărescu: Privatizarea Romgaz e greu de asumat după experienţa Petrom

Autor: Alexandra Chelu

30.01.2011, 23:25 46

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, le-a spus joi trezorierilordin băncile comerciale că privatizarea Romgaz va fi greu de asumatde către partidele politice în contextul dezbaterii publice privindmajorarea preţurilor la benzină după privatizarea Petrom, audeclarat agenţiei MEDIAFAX surse bancare.

Potrivit surselor citate, Isărescu a afirmat că nu vede cum săexiste dorinţă politică pentru privatizarea Romgaz, dacă dezbatereapublică din aceste zile se concentrează pe preţul la carburanţi şiscumpirile succesive ale benzinei după privatizarea companiilorpetroliere.

Surse oficiale au declarat luni pentru MEDIAFAX că FMI vainsista în negocierea noului acord pentru privatizarea,reorganizarea sau lichidarea marilor companii de stat, apreciind căprin vânzarea unor societăţi viabile statul va reuşi să finanţezela costuri mai reduse deficitul bugetar.

Şeful misiunii de evaluare a FMI, Jeffrey Franks, a declarat,săptămâna trecută, la Viena că următorul acord cu România vacuprinde ţinte clare privind arieratele companiilor de stat,întrucât rezolvarea acestei probleme va elibera resursesuplimentare pentru reluarea creşterii economice.

În prezent există o serie de proiecte de hotărâri de guvernpotrivit cărora statul este dispus să scoată pe bursă pachete deacţiuni de 15% din Romgaz, Transgaz şi Transelectrica, ultimeledouă fiind deja în ringul bursier.

Pe de altă parte, ANAF a întocmit un raport privind producătoriişi distribuitorii de carburanţi în care se spune că preţul la pompăa fost majorat nejustificat pe parcursul anului 2010, fără a fideterminat de evoluţia cotaţiilor de bursă la ţiţei, cursul valutarşi taxele percepute de stat, iar aproape toate companiile auraportat pierderi semnificative, câştigurile nefiind reflectatecorespunzător.

Principalele companii care distribuie carburanţi în România suntOMV Petrom (SNP), Rompetrol, Lukoil şi MOL. De altfel, chiarIsărescu afirma, în luna noiembrie 2010, că preţurilecombustibililor pe piaţa românească au o evoluţie divergentă faţăde principalii factori care ar trebui să le influenţeze, iar BNR nuînţelege mecanismele care stau în spatele scumpirilor anunţate deproducători.

Petrom şi Rompetrol, marii jucători din piaţa românească, autransmis poziţii publice prin care susţin că preţurile au fostinfluenţate exclusiv de modificarea taxelor, în primul rândcreşterea TVA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO