Eveniment

Israelienii reabiliteaza sistemele de irigatii

08.09.2003, 00:00 26



Ministerul Agriculturii si compania Netafim din Israel, una din cele mai mari firme din lume specializata in producerea si vanzarea de echipamente de irigatii, vor finaliza in cel mai scurt timp un prim un prim contract pentru reabilitarea sistemelor de irigatii, a anuntat Ilie Sarbum ministrul agriculturii. El a adaugat ca premierul Adrian Nastase a avut deja o intalnire cu reprezentantii acestei firme.



Ilie Sarbu a apreciat ca sunt "perspective foarte serioase" ca, dupa acest prim contract, cele doua milioane de hectare care mai sunt de reabilitat din punct de vedere al irigatiilor sa fie contractate cu aceasta firma.



El a explicat ca, mai intai, se va vedea cum functioneaza prima etapa de colaborare si apoi este posibila angajarea acestei firme pentru "un contract pe termen lung", daca este acceptata conditia, ridicata de premier, ca utiliajele necesare sa fie produse in Romania.



La inceputul lunii trecute, pe masa Ministerului Agriculturii se aflau mai multe proiecte pentru reabilitarea sistemelor de irigatii in valoare totala de peste 850 milioane de dolari: cu firma israeliana Netafim (145 milioane de dolari), cu Lemna International (499 milioane de dolari) si Aris SUA (220 milioane de dolari).



Executivul a aprobat recent un program de reabilitare si modernizare a 400.000 de hectare amenajate pentru irigatii, in valoare de 1,4 miliarde de dolari. Reabilitarea sistemului de irigatii beneficiaza si de o finantare de 80 milioane dolari din partea Bancii Mondiale, bani care vor fi destinati reabilitarii amenajarilor de irigatii Sadova Corabia (in judetele Dolj si Olt) si Terasa Nicoresti-Tecuci (judetul Galati), prin investitii de circa 72,6 milioane dolari.



Costul total al proiectului este de 103 milioane de dolari, din care 80 de milioane de dolari reprezinta imprumutul de la Banca Mondiala, 20,7 milioane de dolari contributia Guvernului si 2,3 milioane de dolari contributia comunitatilor locale. Perioada de rambursare a imprumutului este de 17 ani, cu o perioada de gratie de 5 ani. Romania dispune de 15 milioane de hectare de terenuri agricole, din care doua treimi sunt terenuri arabile. Suprafata irigata este de circa un milion de hectare, in comparatie cu 3,2 milioane de hectare in anul 1989.
miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO