Eveniment

IT, curatenie si curierat: serviciile la care companiile nu renunta nici in criza

IT, curatenie si curierat: serviciile la care companiile nu renunta nici in criza
30.11.2009, 23:28 205

De cealalta parte, activitatile de inchiriere si leasing siserviciile de publicitate sau studii de piata inregistreaza scaderide pana la 40% ale cifrelor de afaceri, avand in vedere ca acesteaau fost primele domenii vizate de planurile de reducere acheltuielilor implementate de companiile afectate de scadereavanzarilor si lipsa accesului la finantare.

"Oparte din serviciile care continua sa creasca sunt indispensabilecompaniilor, iar cealalta parte s-a adaptat foarte repede la noulcotext economic. Fiind vorba de firme mici care ofera astfel deservicii, procesul de adaptare este unul rapid", noteaza analistulDragos Cabat.

In primele noua luni, firmele de IT au rulat pe partea deservicii adresate companiilor cifre de afaceri mai mari cu 36,2%comparativ cu intervalul ianuarie-septembrie 2009, potrivit datelorInstitutului National de Statistica (INS).

De exemplu, firmele de IT EBS Romania si Arobs Transilvania, cusediul in Cluj-Napoca, au anuntat in primele opt luni cresteri aleafacerilor cu 16%, respectiv 22% avand in vedere ca tot mai multecompanii, in special straine, si-au externalizat proiectele dedezvoltare software si suport tehnic.

De asemenea, furnizorul de servicii IT si software Endavaestimeaza pentru anul acesta o crestere cu 31% a cifrei de afaceri,pana la 4,5 mil. euro, mizand pe avansul din sectorul serviciiloradresate intreprinderilor.

Statisticile INS sunt foarte putin folosite de catre companii,care apeleaza cel mai adesea la firme private de cercetare pentru aefectua studii de piata. Dateleprivind piata serviciilor adresate intreprinderilor se pliaza insafoarte bine pe realitatea din teren.

In perioada ianuarie-septembrie, cifra de afaceri a firmelorcare ofera servicii juridice si de contabilitate a urcat in mediecu 47%, in timp ce afacerile firmelor care ofera servicii desecretariat sau curatenie au crescut cu circa 10-12%, mai aratastatisticile INS.

Externalizarea reduce costurile

Serviciile de curierat si posta au crescut si ele cu 13,4% inprimele trei trimestre comparativ cu acelasi interval din 2008 inconditiile in care acestea au compensat scaderea din sectorul autosau cel bancar cu un avans mai puternic pe alte sectoare, cum ar firetailul online.

De exemplu, Fan Courier, cea mai mare companie de profildetinuta de antreprenori romani, a incheiat primele noua luni cu ocifra de afaceri de 120 mil. lei, in crestere cu 11% fata deaceeasi perioada a anului trecut. Si firma de curierat Pegasus araportat la noua luni o cifra de afaceri in crestere.

Serviciilede consultanta in management au consemnat in acelasi timp cifre deafaceri mai mari cu circa 50%, pentru ca din ce in ce mai multefirme apeleaza la externalizarea managementului.

"Decat sa angajezi un manager si sa platesti 83% impozit la statmai bine il convingi sa-si deschida o firma si inchei un contractde prestari servicii cu aceasta. Astfel iti reduci costurile cucirca 60%", explica Cabat.

Alte domenii unde cifra de afaceri a companiilor a crescutcomparativ cu primele noua luni din 2008 sunt telecomunicatiile siserviciile de protectie. Avansul pe aceste sectoare s-a situat injurul a cinci puncte procentuale.

In schimb, activitatile de inchiriere si leasing au consemnatrulaje mai mici cu aproape 53% in septembrie comparativ cu aceeasiluna din 2008. Si firmele de publicitate au avut scaderi de peste25% ale cifrelor de afaceri, avand in vedere ca bugetele depromovare sunt primele taiate de pe lista cheltuielilor in perioadede recesiune.

Managerii firmelor de leasing estimeaza ca anul acesta piata deleasing financiar va cobori la 1,25 mld. euro, de la 4,8 mld. euroin 2008, dupa ce multe companii de profil au trecut de la vanzareade credite la vanzarea de masini recuperate de clienti. Mai mult,companiile amana

sa-si innoiasca sau sa-si completeze parcurile auto in situatiain care incertitudinea privind evolutia economiei nu le mai permitesa dezvolte planuri pe termen lung.

In sectorul serviciilor de piata prestate populatiei, inintervalul ianuarie-septembrie, doar in cazul jocurilor de noroc aufost rulati mai multi bani comparativ cu aceeasi perioada din 2008.Aici afacerile au crescut cu 4,6% la noua luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO