♦ Profesorii sunt în grevă pentru că vor salarii mai mari. Medicii au intrat în „grevă japoneză“ şi se pregătesc pentru o grevă generală la final de lună. Inflaţia a jumulit veniturile reale ale angajaţilor, iar aceştia ies în stradă. Niciodată în ultimii 20 de ani situaţia nu a fost atât de tensionată.
Angajaţii din Sănătate anunţă că vor intra în grevă la final de lună dacă nu primesc majorări de venituri. Iar sindicatele din învăţământ, deja într-a treia săptămână de grevă, spun că nu renunţă la proteste.
Ministerul Finanţelor nu are bani pentru majorările cerute de sindicate. Veniturile fiscale ale statului sunt cele mai mici din UE, raportate la PIB (cu excepţia Irlandei care este o ciudăţenie economică). Economia creşte, nu suntem în derută, veniturile statului cresc, dar bugetul nu are bani pentru majorările salariale cerute de angajaţii săi.
ANAF spune că a finalizat procesul de conectare a caselor de marcat din magazine la „big-brother-ul“ Fiscului, dar conectarea nu se vede în venituri.
România are cele mai mici venituri fiscale din UE (excepţia fiind Irlanda, amintită) cu 27,9% din PIB în 2022, faţă de o medie a UE de 41% din PIB. În 2015 veniturile fiscale erau la 33,3% ca pondere în PIB.
Aşa că, cu o inflaţie de 16% anul trecut şi cu una de 10% anul acesta şi cu majorări salariale de 3%, statul-minune, care a acordat facilităţi fiscale pe bandă rulantă, s-a trezit cu grevele în cascadă la uşă, lucru care nu s-a mai întâmplat de două decenii.
„Poate că Fiscul a reuşit să conecteze casele de marcat la sistemul ANAF, dar dacă vânzătorul nu-ţi emite bonul fiscal, iar tu nu-l ceri, este degeaba“, spune Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte al CFA România.
De mai bine de zece ani, potrivit legii învăţământului, educaţia ar fi trebuit să primească 6% din PIB. A primit anul acesta mai puţin de jumătate din cât prevede legea învăţământului adoptată în 2010, lege pe care niciun guvern nu a respectat-o. Aşa că profesorii sunt în stradă de trei săptămâni, examenele naţionale sunt compromise, angajaţii din sănătate ameninţă şi ei cu greva, mulţi alţii se încălzesc pe margine.
„Nu trebuie ca taxele să fie mărite. Dar toţi trebuie să le plătească. Taxe mici, dar plătite de toţi. Nu ştiu în ce măsură ANAF a fost informatizat. Dar soluţia pentru majorarea veniturilor Fiscului, într-o primă etapă, este următoarea: eliminarea nişelor fiscale. Nu ai cum să majorezi veniturile medicilor când 400.000 de angajaţi din economie (cei din construcţii – n. red.) nu-şi plătesc asigurările medicale, dar beneficiază de tratament gratuit în dispensare şi spitale“, spune Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.
Evaziunea fiscală la TVA rămâne la 35%, cea mai mare din UE – e vorba de GAP-ul dintre ceea ce este încasat şi ceea ce ar trebui încasat. Codul fiscal este strâmb: sunt 400.000 de salariaţi scutiţi de CASS, dar beneficiază de servicii medicale. 300.000 de angajaţi din industria alimentară şi agricultură sunt scutiţi de plata impozitului pe venit, ca şi cei din IT (200.000 de angajaţi). În plus, PFA-urile şi PFI-uril (peste un milion) îşi plătesc taxele la salariul minim pe economie. Iată, dintr-odată, două milioane de angajaţi care beneficiază de scutiri fiscale. Adică 40% din angajaţii din economie nu plătesc taxe la fel ca toţi ceilalţi, dar serviciile de care ei beneficiază sunt plătite de alţii.
„Când vezi că 1,3 milioane de oameni (un sfert din angajaţii din România – n. red.) sunt plătiţi cu salariul minim pe economie, atunci rotiţele ar trebui să-ţi fie puse în mişcare. Este limpede ca lumina zilei că acolo avem de-a face cu evaziune fiscală. Nu spun că nu există salarii minime, dar să crezi că ai 1,3 milioane de angajaţi cu 1.800 de lei net, adică un sfert din angajaţii ţării, asta-i de râs“, spune Adrian Codîrlaşu.
Evaziunea fiscală pe muncă se întâmplă pentru că în zona aceasta taxele sunt mari. Taxa pe venitul salarial este mică - 10% şi nici pe asta nu o plătesc toţi, de exemplu în IT unde salariul mediu este de 2.000 de euro pe lună. Dar taxa pe muncă ajunge la 42% din salariul mediu brut şi de aici lucrurile se complică, spune Dumitru.
Când Spania a cucerit Lumea Noua, vapoare întregi se întorceau în Europa, încărcate cu aur jefuit din teritoriile cucerite. Doar că acesta nu intra în vistieria imperiului, ci în buzunarele cămătarilor pentru că imperiul era îndatorat peste măsură. Guvernul român se uită la creşterea economică frumoasă, dar n-are bani pentru creşterea salariilor profesorilor şi a medicilor şi nimeni de la Palatul Victoria nu se întreabă de ce.