Eveniment

Judecatorii dau voie masinilor grele in Capitala, Basescu inca nu

03.08.2004, 00:00 24

Magistratii au suspendat hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) privind circulatia vehiculelor grele in Capitala pana la judecarea procesului in care firmele de transport cer anularea deciziei municipalitatii.
Tribunalul Bucuresti - Sectia pentru conflicte de munca si litigii de munca - a suspendat hotararea CGMB. Astfel, restrictia impusa de municiplitate se suspenda pana la pronuntarea instantei in dosarul privind anularea deciziei Consiliului General, aflat pe rolul aceleiasi sectii. Sentinta este executorie, dar poate fi contestata in termen de 15 zile.
Mai multe societati comerciale au atacat in instanta HotarareaConsiliului General al Municipiului Bucuresti 106/ 2004, prin cares-a interzis circulatia vehiculelor de tonaj mare pe strazile Capitalei.
"Municipalitatea va aplica in continuare hotararea emisa de CGMB, deoarece, pana la aceasta ora, Primaria Capitalei nu a fost instiintata oficial despre o asemenea decizie", a declarat ieri Andrei Creci, director adjunct in cadrul Directiei Juridice din cadrul municipalitatii.
"Am auzit un zvon, dar noi lucram cu documente. Nu exista in primul rand o citatie. Nu stiu cine a contestat aceasta masura. Legal, hotararea se poate suspenda si fara citarea partilor, insa, va repet, nu exista nimic oficial venit de la instanta la primarie. (?) Juridicul nu a vazut nimic (document - n.r.), deci nu exista motive ca hotararea sa fie suspendata", a precizat juristul municipalitatii.
Restrictia de circulatie pe arterele Capitalei, impusa de Primarie vehiculelor cu tonaj mare, a intrat in vigoare la data de 1 august. De la acea data, potrivit prevederilor Hotararii CGMB, referitoare la interzicerea traficului greu, pe strazile Capitalei, intre orele 7.00 - 21.00.
Duminica, soferii care au circulat prin oras cu masini mai mari de 7,5 tone in orele in care au fost impuse restrictii au primit amenzi care au insumat 2,5 miliarde de lei.
"Intre 7.00 si 12.00, inspectorii municipalitatii si Politia au amendat 41 de conducatori auto surprinsi in trafic cu masini a caror masa totala depasea 7,5 tone. Fiecare amenda a fost de 50 de milioane de lei si s-a aplicat direct soferilor", a declarat duminica primarul general Traian Basescu.
El a facut apel catre patronii societatilor de transport sa nu mai trimita soferii cu masini de mare tonaj in intervalul orar 7.00 - 21.00 pe strazile Capitalei. "Acesti soferi vor deveni victimele amenzilor de 50 de milioane de lei. Daca aceeasi masina incalca regula de trei ori, nu va mai avea voie sa circule prin Capitala", a mai spus primarul.
Basescu a sustinut ca, pentru prima zi de aplicare a acestei Hotarari CGMB, nivelul sanctiunilor este mai redus decat se astepta. "Santierele lucreaza si duminica, dar se pare ca regula este respectata de constructori", a subliniat edilul-sef al Capitalei.
Inspectorii municipalitatii actioneaza in 28 de zone de pe teritoriul Bucurestiului, unde supravegheaza daca masinile de mare tonaj circula in perioada in care au interdictie.
Surse din Politie au declarat ca politistii vor putea permite circulatia vehiculelor grele in Capitala pe timpul zilei, daca municipalitatea va retrage hotararea privind imputerea unor restrictii, dupa ce aceasta a fost suspendata de instanta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO