Eveniment

Justiţia a obligat statul să le plătească bugetarilor 530 milioane de lei în 4 luni

Autor: Razvan Voican

23.05.2011, 23:51 398

Ministerul Finanţelor a pregătit un proiect de ordonanţă deurgenţă prin care modalitatea de eşalonare pe trei ani a plăţilorcătre salariaţii din sectorul bugetar care au câştigat titluriexecutorii în instanţă va fi extinsă pentru toate sumele aprobatede judecători până la data intrării în vigoare a actului normativce va fi stabilită de Guvern.

Pe de-o parte, Cabinetul Boc trebuie să respecte titlurileexecutorii stabilite de instanţe, conform dreptului garantat deConstituţie şi de Convenţia pentru apărarea drepturilor omului. Pede altă parte, achitarea celor 8 miliarde de lei reprezentând sumede plată achitate până în prezent ar arunca în aer planulGuvernului de continuare a tendinţei de reducere a deficituluibugetar.

Mai mult, legea obligă Ministerul Finanţelor să actualizezesumele respective cu inflaţia de la data emiterii unui titluexecutoriu şi până la achitarea banilor către deţinătoriidrepturilor.

Juriştii Guvernului susţin că plata eşalonată a sumelor aprobatede instanţe nu reprezintă o formă de de refuz în executareahotărârilor judecătoreşti, invocând decizia Curţii Constituţionalenr. 188/2010.

"Executarea «uno icto» (de fapt «uno ictu» în literaturajuridică, adică imediat) constituie doar o altă modalitate deexecutare, fără ca acest lucru să însemne că este singura şi unicamodalitate posibilă de executare pe care Guvernul o poate aplica",scrie Ministerul Finanţelor în nota de fundamentare a proiectuluide ordonanţă.

Guvernul a adoptat până acum nu mai puţin de trei ordonanţe deurgenţă pentru eşalonarea plăţilor de drepturi salariale la care afost obligat de către instanţe şi intenţionează să foloseascăaceeaşi grilă: 34% din sume să fie plătite în 2012, 33% în 2013 şirestul de 33% în 2014.

Chiar şi aşa, aceste plăţi vor exercita o presiune semnificativăasupra bugetului mai ales că este probabil ca volumul sumelordatorate bugetarilor cu titlu executoriu să continue să urce.

Rămâne de văzut care va fi data de intrare în vigoare a celeide-a patra ordonanţe de urgenţă emise în această materie. Numai înperioada ianuarie - aprilie, statul a acumulat obligaţii de platăde 530 mil. lei, reprezentând 0,1% din PIB, care s-au adăugat celor7,4 mld. lei care i-au fost puse în sarcină de către judecătoripână la sfârşitul lui 2010. Această situaţie denotă deficienţegrave în privinţa capacităţii Guvernului de a concepe şi elaboraacte normative, precedentele acumulate în ultimii doi ani culminândcu ratarea tentativei de tăiere a pensiilor cu 15% anul trecut,care a condus în cele din urmă la măsura disperată de majorare aTVA cu cinci puncte procentuale - pe care în prezent nu şi-o maiasumă nimeni, nici preşedintele Traian Băsescu, nici FMI, dar înprivinţa căreia toată lumea este de acord că a împins Româniaîntr-o recesiune şi mai lungă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO