Eveniment

Kazahii si-au adus oamenii lor, iar pe Patriciu nu-l mai intereseaza afacerile cu petrol

Kazahii si-au adus oamenii lor, iar pe Patriciu nu-l mai intereseaza afacerile cu petrol

Dinu Patriciu: Prin Rompetrol Holding detin actiuni la companii in cadrul carora lucreaza circa 10.000 de oameni

08.07.2009, 00:00 22

Omul de afaceri Dinu Patricu, in varsta de 58 de ani, care este cunoscut in special datorita afacerilor cu petrol, a finalizat exitul dintr-un business care a ajuns anul trecut la 8,7 mld. dolari si spune ca "deocamdata nu mai este interesat de afacerile cu petrol", avand deja investitii in sectorul energiilor regenerabile, imobiliare, IT si media.

Patriciu, care este proprietarul Rompetrol Holding din Elvetia, va schimba numele companiei in DP Holding, pentru a evita confuzia cu Rompetrol Group, pe care l-a vandut catre KazMunaiGaz din Kazahstan.
"Afacerile mele sunt derulate prin intermediul Rompetrol Holding inregistrat in Elvetia. In scurt timp, voi renunta la acest nume din cauza confuziilor care s-au creat. Acesta se va numi DP Holding. In pre-zent, direct sau indirect, prin intermediul acestui holding detin actiuni la companii in cadrul carora lucreaza circa 10.000 de oameni", spune Patriciu, care are o avere evaluata de Forbes la 1,8 mld. dolari (1,41 mld. euro).
 
Kazahii: Pe termen scurt nu vindem
In functia de director general executiv al Rompetrol a fost numit Saduokhas Meraliev, Patriciu ramanand in Consiliul de Administratie al Rompetrol. Meraliev, care a preluat inca de ieri noul mandat in Rompetrol, lucreaza in companie din 2008 fiind anterior director general adjunct al Rompetrol Group. El are o experienta de peste 30 de ani in industria petroliera, printre companiile in care a lucrat numarandu-se si gigantul Chevron. "Vor urma si alte schimbari. Nu intentionam insa sa inlocuim tot managementul, ci doar unele posturi", a mai spus Kabyldin Kairgeldy, presedintele KazMunaiGaz, care adauga ca pe termen scurt grupul nu intentioneaza sa vanda participatii minoritare din Rompetrol.
Kazahii au preluat recent controlul unic asupra grupului petrolier Rompetrol, cu afaceri de 8,7 mld. dolari, dupa ce in vara anului 2007 cumparasera un pachet de 75% din grup intr-o tranzactie de 1,6 miliarde de dolari. Patriciu spune ca odata luata decizia de a vinde si restul pachetului de 25% din grupul Rompetrol, banii i-au fost virati in cont in termen de cinci zile de catre kazahi, fara a preciza insa despre ce suma este vorba.
In ceea ce priveste investitiile pe segmentul imobiliar, Patriciu spune ca se gandeste sa investeasca in Romania in spatii de birouri de clasa A, folosind banii generati de proprietatile din Germania. Omul de afaceri a preluat recent controlul a doua fonduri de investitii cu proprietati in special in Germania evaluate la 1,1 miliarde de euro, dar si cu datorii de aproape un miliard de euro.
"Si in Germania piata imobiliara a scazut, dar nu cu aceleasi rate ca in Romania. Acolo preturile au scazut cu 15% si poate vor mai scadea cu circa 5%, dar nu se va intampla acelasi lucru ca aici unde preturile vor scadea cu 80%. Ma gandesc sa folosesc banii obtinuti din chirii din Germania, pentru birouri de clasa A in Romania. Daca incasez anual circa 100 mil. euro din chirii, investitiile s-ar putea ridica la un miliard de euro, cu contributia bancilor. Acum nu exista nicio cladire de birouri de clasa A in Romania", a mai zis Patriciu. Omul de afaceri crede ca pretul apartamentelor din Romania va continua sa scada pana cand pretul pe metrul patrat in Bucuresti va ajunge la circa 700 de euro.
 
Impreuna cu Stephenson, la bine si la greu
Patriciu spune ca va colabora in continuare cu Phil Stephenson, partenerul sau de afaceri american impreuna cu care a pus pe picioare grupul Rompetrol.
"Acum si Phil are un vehicul de investitii in Washington. Vom colabora pe anumite proiecte".
Omul de afaceri spune ca deja si-a facut echipa de management la Rompetrol Holding printre care se numara un director de la Morgan Stanley, doi romani dintre care unul are numai 29 de ani, dar si fostul managing partner al biroului local al casei de avocatura Salans, Obie Moore.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO