Eveniment

Kazahstanul, sub influenta americana sau rusa?

29.08.2007, 18:54 27

Rezervele insemnate de petrol detinute de Kazahstan au atras atentia celor mai puternice state din lume, dar si a marilor companii internationale precum Shell sau Exxon Mobil.
Companiile din sectorul petrolier din Statele Unite, Rusia si Europa se lupta pentru a intra in consortiul care dezvolta cel mai important camp petrolier descoperit in ultimii 30 de ani.
Companiile care vor extrage petrol din zona Kashagan sunt Exxon Mobil si ConocoPhilips din Statele Unite, grupurile europene Total, Eni si Shell si compania kazaha KazMunayGaz.
Dar schimbarea radicala de pozitie a guvernului kazah fata de investitorii straini ar putea scoate in orice moment din joc unul sau mai multi dintre actualii parteneri si aduce in prim-plan alte grupuri importante din sector, cum ar fi compania rusa Gazprom.
Recent, oficialii kazahi au cerut grupului italian Eni, operatorul proiectului, sa suspende operatiunile de dezvoltare a Kashagan, tara din Asia Centrala urmand exemplul Rusiei in incercarea de a castiga un control sporit asupra propriilor resurse naturale, conform presei internationale.
Kashagan, cel mai mare camp petrolier din afara Orientului Mijlociu din punctul de vedere al rezervelor, este de o importanta majora in ceea ce priveste ambitiile Kazahstanului de triplare a productiei sale petroliere pana la 3 milioane de barili pe zi pana la mijlocul deceniului urmator, nivel al productiei ce ar plasa aceasta tara printre cei mai mari zece exportatori de titei din lume.
Eni estimeaza rezervele recuperabile ale Kashagan la 13 miliarde de barili.
Pozitia dura adoptata de Kazahstan fata de investitorii straini survine pe fondul unei tendinte in crestere de nationalizare a resurselor manifestata in alte tari bogate in petrol, cum ar fi Venezuela si Rusia.


In cifre
Geografie: Suprafata de 2.699.700 km patrati, cat toata Europa de Vest
Populatie: 15 milioane de locuitori, kazahii alcatuiesc 47% din populatie, rusii 35% si ucrainenii 5%
Religia: Islamica si crestin-ortodoxa
Economie: In primele sase luni ale acestui an, PIB-ul a crescut cu 10,2%, comparativ cu 9,3% in perioada similara a anului trecut

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO