Eveniment

La Petrom, statul vinde direct doar 33-34% din actiuni

31.07.2003, 00:00 13

Dupa amanarea cu o luna a momentului aprobarii strategiei de privatizare, guvernul Romaniei a aprobat in sedinta de marti ca trecerea Petrom in proprietate privata sa se faca prin vanzarea a 33 - 34% din actiuni, urmata de un aport de capital din partea investitorului pana la dobandirea a 51%.
Pana la urma, varianta sustinuta de catre Dan Ioan Popescu, ministrul economiei si comertului, consultantul angajat pentru a asista statul roman, respectiv Banca Mondiala, a iesit castigatoare. Fondul Monetar International, a carui delegatie se afla in aceste zile in Romania, a facut presiuni pentru vanzarea directa a 51% din actiunile Petrom, care era de fapt cea de-a doua solutie aflata, ieri, pe masa Executivului.
De asemenea, primul ministru Adrian Nastase se pronuntase chiar inaintea sedintei de guvern in favoarea unei vanzari "curate si corecte, fara formule ciudate, ca in cazul Romtelecom", ceea ce lasa impresia ca premierul sustine varianta greata de FMI.
Totusi, asteptarea investitorilor nu s-a incheiat avand in vedere ca strategia de privatizare va fi publicata in perioda urmatoare in Monitorul Oficial, iar anuntul de privatizare va fi publicat in presa interna si internationala.
"Pana la urma, in ambele variante, la sfarsitul jocului dai cam la fel de multi bani si daca cumperi 51% din Petrom, si daca cumperi 33-34% si faci injectie de capital pana la atingerea participatiei de 51%. Conteaza cine conduce compania: statul sau investitorul? Cine decide cum cheltuiesc eu banii? Asteptam sa vedem care sunt regulile jocului, odata cu publicarea strategiei de privatizare", a comentat pentru Ziarul Financiar Antonio Cambiotti, presedintele Agip Romania, filiala locala a companiei italiene Agip, care face parte din grupul petrolier italian Eni.
Strategia de privatizare a SNP Petrom, aprobata de Guvern, prevede in principal ca privatizarea sa se faca prin transmiterea catre un investitor strategic sau catre un consortiu de investitori a unui pachet de actiuni de 51% din capitalul social al companiei, printr-o metoda combinata intre vinzarea de actiuni (33-34%), iar pentru diferenta de pina la 51% sa se asigure, concomitent cu plata actiunilor vindute, o injectie de capital in societate, potrivit Ministerului Economiei si Comertului. Acesta detine 93% din actiunile Petrom, restul de 7% fiind listat la Bursa si aflat in posesia actionarilor minoritari. Pe bursa, capitalizarea companiei a fost de 1,59 mld. $, la un pret de 1.380 lei/actiune.
Calendarul privatizarii SNP Petrom prevede ca dupa anunt sa fie depuse expresiile de interes, urmate de procesul de ofertare si negociere cu investitorii strategici precalificati.
De privatizarea Petrom ar putea fi interesate companiile interesate de expansiune in regiune precum MOL (Ungaria), OMV (Austria), Lukoil (Rusia), unele companii americane, dar si grupuri din Europa Occidentala precum Eni (Italia) sau Total Fina Elf (Franta) asteapta sa vada conditiile concrete ale privatizarii companiei.
Petrom a avut o cifra de afaceri de 2,2 mld. $ in 2002 si un profit brut de 101 mil.$. Compania numara 60.000 angajati.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO