Eveniment

Laminorul Braila, scos pentru a patra oara la privatizare

29.09.2005, 19:57 16

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) scoate astazi la privatizare, pentru a patra oara in acest an, societatea Laminorul Braila, dupa ce precedentele incercari de vanzare a pachetului majoritar au esuat, neexistand nici o oferta pentru preluarea acestuia.

Noul termen pana la care pot fi depuse ofertele finale pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni reprezentand 68,3% din capitalul Laminorul a fost stabilit pentru data de 10 octombrie, potrivit oficialilor AVAS.

Societatea Laminorul Braila, specializata in productia de materiale feroase primare si semifabricate, se afla in administrare speciala din luna noiembrie 2004.

Compania a fost cumparata anul trecut de grupul international Tenaris, cel mai mare producator de tevi la nivel mondial, impreuna cu Silcotub Zalau si Tubinox Bucuresti. Tenaris a preluat atunci compania Tubman International, care detinea participatii majoritare la cele trei societati. Ulterior, Tenaris a transferat Laminorul, cu titlu gratuit, in portofoliul AVAS.

Autoritatea detine, in prezent, 69,99% din actiunile Laminorul Braila, ceilalti actionari fiind Tubman International, cu 16,21% din actiuni si alti actionari, persoane fizice si juridice, care detin participatii minoritare insumand circa 13,8% din capitalul social.

In prima jumatate a acestui an, Laminorul Braila a reusit sa-si reduca pierderile pana la 0,8 milioane de euro (2,9 milioane de lei), valoare de aproape doua ori mai mica fata de perioada similara a lui 2004. De asemenea, vanzarile companiei au crescut de aproape 3 ori fata de primele sase luni ale anului trecut, atingand 3,7 mil. euro (13,5 mil. lei).

Laminorul a reluat si colaborarea cu Mittal Steel Galati, cu care a incheiat un protocol prin care s-a angajat sa achite penalitatile datorate in valoare de peste 2,7 mil. lei (0,8 mil. euro), in rate lunare, pana la finele lui 2006.



Doua oferte pentru Rulmentul Brasov

Societatea Rulmenti Barlad si un consortiu format din firmele Industrial GP Bucuresti si Uzuc Ploiesti au depus singurele oferte pentru privatizarea companiei Rulmentul Brasov. Pentru a fi acceptati la negocieri, ofertantii trebuie detina o experienta de minim 5 ani in domeniul producerii sau comercializarii de rulmenti si sa nu fi inrautatit situatia economico-financiara a unor societati comerciale, privatizate anterior, ca urmare a neindeplinirii sau indeplinirii cu intarziere a obligatiilor asumate prin contractele de vanzare-cumparare de actiuni. AVAS detine un pachet de actiuni reprezentand 50,8% din capitalul social al firmei din Brasov.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO