Eveniment

Laptele şi brânza în România costă la fel ca în vestul UE, dar salariile sunt de cinci ori mai mici

Laptele şi brânza în România costă la fel ca în...

Autor: Vlad Popescu

23.06.2013, 21:25 616

Preţurile la alimente din România reprezintă două treimi din media la nivelul UE, apropiindu-se chiar de medie la brânză, lapte şi ouă în timp ce nivelul de trai este la jumătate faţă de Europa. Preţurile alimentelor şi băuturilor nonalcoolice în România reprezintă 67% din media UE, potrivit unui comunicat transmis de Eurostat. Totodată, dintr-un raport prezentat miercuri de Eurostat reiese că nivelul de trai din România, măsurat prin indicele consumului individual real per capita, este cel mai scăzut din UE, reprezentând 48% din medie. Ambele seturi de date se referă la anul 2012. Consumul individual real per capita exprimat la paritatea puterii de cumpărare reprezintă un indicator mai relevant al nivelului de trai faţă de Produsul Intern Brut per capita. Românii plătesc pentru pâine şi cereale 63% din preţul mediu înregistrat în UE, iar carnea costă 57% faţă de media UE. Laptele, brânza şi ouăle au preţuri apropiate de nivelul din Europa, reprezentând 93% din media UE. Salariul mediu în România este de 350 euro net lunar, de cinci ori mai mic decât în ţările dezvoltate din UE.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 24.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO