Eveniment

Legea fondurilor de pensii publice administrate privat sau cine va administra un miliard de euro

07.06.2004, 00:00 15



Investitorii in administrarea fondurilor de pensii publice administrate privat vor avea nevoie de 20 de milioane de euro pentru a constitui un fond de administrare, a propus Guvernul in proiectul de Lege pentru fondurile de pensii publice administrate privat. Aceste fonduri vor ajunge sa administreze in zece ani de acum incolo circa un miliard euro. Bugetul Casei Nationale de Pensii, adica pensiile platite intr-un an de zile, se ridica la circa 3,3 miliarde euro.



Conform proiectului de lege pe care Guvernul l-a trimis Parlamentului spre dezbatere, participarea la acest tip de fond de pensii va fi obligatorie pentru persoanele in varsta de pana la 35 de ani nou intrate pe piata fortei de munca si facultativa pentru persoanele de pana la 45 de ani care sunt deja asigurate si contribuie la sistemul public de pensii.



In primul an de contributie vor merge in aceste fonduri doua procente din 9,5 procente din salariul brut pe care le plateste acum angajatorul in contul angajatului, iar in termen de 8 ani de la inceperea colectarii, cota de contributie va ajunge la 6%, cu o crestere de 0,5% pe an, incepand cu data de 1 ianuarie a fiecarui an. Acum, angajatorul plateste la bugetul asigurarilor sociale (fondul de pensii publice) 9,5% din salariul brut in contul angajatului si 24,5% din fondul total de salarii. Asa dupa cum este construita legea, numai angajatii cu contract de munca vor putea participa la fondurile de pensii publice administrate privat.



Proiectul de Lege reglementeaza infiintarea, organizarea, administrarea si supravegherea prudentiala a sistemului fondurilor de pensii administrate privat, atributiile Comisiei de Supraveghere a Fondurilor de Pensii si organizarea si administrarea administratorilor fondurilor de pensii administrate privat.



In termen de un an de la intrarea in vigoare a legii, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, prin departamentul specializat, emite norme in aplicarea legii, cu consultarea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, Bancii Nationale a Romaniei, Ministerului Finantelor Publice, Casei Nationale de Alte Drepturi de Asigurari Sociale, altor institutii competente, dupa caz.



Dupa data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, pot avea calitatea de administrator, in sensul legii, si institutiile care functioneaza legal ca administrator pe piata fondurilor private de pensii intr-un stat membru al Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European. De la aceeasi data, sunt exceptate de la cerintele de autorizare prevazute de lege, sucursalele institutiilor mai-sus mentionate.



Sistemul este estimat ca va intra in functiune de la 1 iulie 2006.



Daca intra in acest sistem inca din primul an circa 400.000 de salariati (300.000 salariati noi intrati in campul muncii, care trebuie sa adere obligatoriu la unul din fonduri si 100.000 salariati estimati dintre cei care pot adera facultativ), atunci in fonduri se vor acumula circa 20 milioane de euro la sfarsitul primului an. Dupa opt ani, deci in 2014, timp in care procentajul ajunge la 6%, fondurile acumulate pot ajunge, luand in calcul si cresterea salariului mediu, la circa un miliarde de euro (daca se estimeaza ca vor fi 3,5-4 mil. membri pana in 2014 si luand in calcul un salariu mediu brut lunar de 450 de euro si o contributie medie de 4% pentru perioada 2006-2014).
sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO