Eveniment

Leul nu reuseste sa recupereze teren in fata euro

17.10.2005, 19:16 11

Cursul leu/euro nu va inregistra oscilatii semnificative in zilele urmatoare, spun dealerii, dupa ce in ultima sedinta a saptamanii trecute moneda unica s-a mentinut peste pragul de 3,6 lei.

Banca Nationala a calculat vineri un curs de 3,6127 lei pentru un euro, cu 0,0076 de lei mai putin decat cotatia anterioara. Dolarul a pierdut 0,0128 de unitati, pana la 3,0100 lei, dupa ce a inregistrat deprecieri si pe pietele internationale.

Pe piata valutara interbancara euro s-a apreciat din nou pana la un maxim de 3,6250 lei, dupa care a pierdut usor teren, in conditiile in care ordinele de cumparare au fost echilibrate cu cele de vanzare. Dealerii pun aprecierea euro din ultima perioada pe seama cumpararilor mai mari de valuta ale investitorilor nerezidenti, care au inceput sa parieze, cel putin pe termen scurt, pe deprecierea leului, dar si pe interventii indirecte ale bancii centrale.

Piata a inregistrat joi un surplus de valuta de un milion de euro, dupa ce cumpararile de valuta de la clienti au urcat la 248 de milioane de euro. In ultimele sapte sedinte piata a inregistrat insa un deficit mediu zilnic de 4 milioane de euro. Volumul operatiunilor interbancare a fost joi de 269 de milioane de euro, peste media ultimelor zile.

Pe piata la termen de la Sibiu operatorii nu cred insa intr-o depreciere pe termen lung a leului. Euro a fost evaluat pentru sfarsitul anului la 3,6057 lei, sub cursul oficial. Brokerii spun ca este putin probabila o intarire accentuata a leului in acest interval dupa declaratiile guvernatorului si actiunile recente ale bancii centrale, insa pe de alta parte se asteapta ca oferta de valuta sa fie alimentata, la sfarsitul anului, de remiterile muncitorilor romani din strainatate.

Pe pietele internationale dolarul a pierdut teren, pana la un curs de 1,2074 dolari/euro, dupa ce guvernatorul Bancii Centrale Europene a declarat ca se asteapta ca inflatia sa depaseasca limitele tolerabile in 2006, alimentand astfel speculatiile privind eventuale majorari de dobanzi la euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO