Eveniment

Lupta din SUA ia sfârşit: Kevin McCarthy este noul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor, după ce a făcut concesii ample unui grup dur din Partidul Republican

Lupta din SUA ia sfârşit: Kevin McCarthy este noul...

Autor: Andreea Tobias

07.01.2023, 08:00 499

Republicanul Kevin McCarthy a fost ales sâmbătă preşedinte al Camerei Reprezentanţilor din SUA, după ce a făcut concesii ample unui grup de adepţi ai liniei dure de dreapta.

Kevin McCarthy a fost ales preşedinte al Camerei Reprezentanţilor din SUA, după ce a făcut concesii ample unui grup de adepţi ai liniei dure de dreapta care au ridicat semne de întrebare cu privire la capacitatea partidului de a guverna.

Californianul în vârstă de 57 de ani a suferit o ultimă umilinţă atunci când reprezentantul Matt Gaetz s-a abţinut de la vot, înainte de miezul nopţii, provocând o încăierare în care colegul său republican Mike Rogers a trebuit să fie îndepărtat fizic, relatează Reuters.

Victoria lui McCarthy în cel de-al 15-lea tur de scrutin pune capăt celei mai profunde disfuncţii din Congres din ultimii 160 de ani, dar a ilustrat în mod clar dificultăţile cu care se va confrunta în conducerea unei majorităţi înguste şi profund polarizate.

El a câştigat în cele din urmă la o diferenţă de 216-211. El a putut fi ales cu voturile a mai puţin de jumătate dintre membrii Camerei doar pentru că cinci membri din propriul partid şi-au retras voturile - nu l-au susţinut pe McCarthy ca lider, dar nici nu au votat pentru un alt candidat.

McCarthy a fost de acord cu o solicitare a adepţilor liniei dure, care au cerut ca orice deputat să poată cere în orice moment înlăturarea sa. Acest lucru va reduce drastic puterea pe care o va deţine atunci când va încerca să adopte legi în probleme critice, inclusiv finanţarea guvernului, abordarea plafonului iminent al datoriei naţiunii şi alte crize care pot apărea.

Performanţele mai slabe decât se aşteptau ale republicanilor în alegerile de la mijlocul mandatului din noiembrie i-au lăsat pe aceştia cu o majoritate restrânsă de 222-212, ceea ce a conferit o putere supradimensionată adepţilor liniei dure de dreapta care s-au opus conducerii lui McCarthy.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO