Nemţii de la Pfeifer&Langen, liderii pieţei europene de zahăr, vor închide fabrica Zahărul Oradea până în luna mai a acestui an, pe motiv că nu este competitivă, aceasta urmând să intre în conservare, potrivit reprezentanţiilor companiei. Ca urmare a acestei decizii, peste 200 de salariaţi rămân fară loc de muncă, iar cultivatorii de sfeclă de zahăr din regiune rămân fără piaţă de desfacere.
După ce se epuizează stocurile actuale de zahăr Diamant realizate în fabrica din Oradea, piaţă românească va fi alimentată cu zahăr fabricat în Polonia şi Germania. În acest sens, nemţii şi-au înfiiţat deja o companie în satul Sântion din judeţul Bihor, denumită Pfeifer & Langen România, care se va ocupa de stocarea, ambalarea şi vânzarea zahărului Diamant produs în străinătate.
Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, spune că închiderea fabricii Zahărul Oradea face parte din strategia nemţilor de la Pfeifer & Langen România de a elimina competiţia şi de a câştiga cotă de piaţă.
„Strategia nemţilor este să cumpere tot ce pot, iar după ce îşi recuperează banii, închid fabrica şi îşi mută producţia unde îi avantajează. Prin această metodă elimină concurenţa şi câştigă cotă de piaţă. Nu au vrut să vândă fabrica cultivatorilor de sfeclă, pentru că nu au nevoie de concurenţă în România”, a spus preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, care protejează interesele salariaţilor Zahărul Oradea.
Închiderea fabricii de la Oradea are un impact negativ şi asupra cultivatorilor de sfeclă de zahăr din Bihor, Satu- Mare, Arad şi Timiş, producători agricoli care sunt nevoiţi să se orienteze spre alte culturi.
Fabrica Zahărul Oradea a încheiat anul 2016 cu afaceri de circa 352 mil. lei şi a înregistrat o pierdere de 28,6 mil. lei. Compania avea datorii de peste 224 mil. în 2016, potrivit datelor publicate de Ministerul de Finanţe.
Fabricarea zahărului este o industrie în 2016 activau 14 companii cu afaceri cumulate de 1,59 mld. lei, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului. Principalii competitori ai companiei Zahărul Oradea sunt producători de zahăr Agrana (Austria) Tereos (Franţa), Lemarco (România-SUA), Bod (România) şi alţii.