Eveniment

Mai mult de plata pentru asigurarile de accidente de munca

05.01.2005, 00:00 20

Angajatorii vor plati, incepand din aceasta luna, mai mult pentru asigurarile de accidente de munca si boli profesionale, potrivit normelor metodologice de calcul al contributiei de asigurare publicate ieri in Monitorul Oficial.
Astfel, pana la finele anului trecut, angajatorii au platit obligatoriu o cota de 0,5% din fondul brut de salarii, de la 1 ianuarie 2005 cota de contributie poate atinge chiar 4%, in functie de gradul de risc de accidentare in munca si de imbolnavire profesionala.
Aceste sume vor fi colectate de Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, care administreaza, gestioneaza, coordoneaza si controleaza intreaga activitate de asigurare pentru accidente de munca.
Potrivit tarifului de risc pe sectoare de activitate ale economiei pentru acest an, prevazut in normele metodologice, cea mai mare cota, respectiv 3,03% din fondul brut de salarii realizat, se aplica in domeniul extractiei si prepararii carbunelui. Acest sector de activitate intra intr-o cota de risc de 14,75, in conditiile in care cota maxima este de 20. Pe locurile urmatoare se situeaza extractia si prepararea minereurilor metalifere, cu o cota de 2,7% din fondul brut de salarii, industria metalurgica - 2,6% si extractia si prepararea minereurilor radioactive.
Cea mai redusa cota - 0,5% - se va aplica in administratia publica si aparare, in invatamant si in sanatate si asistenta sociala.
Pentru a determina contributia lunara datorata, angajatorii trebuie sa inmulteasca tarifului de risc aferent sectorului de activitate din care face parte cu fondul brut de salarii realizate in luna anterioara perioadei de plata, rezultatul urmand sa fie impartit la 100.
Clasele de risc au fost stabilite pe categorii de activitati, conform Clasificarii activitatilor din economia nationala - CAEN. Fiecarei clase de risc ii corespunde un tarif de risc.
In ultimii doi ani, angajatorii au platit obligatoriu 0,5% din fondurile de salarii ale angajatilor pentru constituirea Fondului de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale. O parte din companii au ales ca in paralel cu aceasta taxa sa incheie polite de asigurari colective cu diferite societati de asigurare. Insa, o data cu noile reglemetari, sistemul asigurarilor de acest gen este nationalizat pentru ca toate asigurarile vor fi incheiate de Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, care dobandeste calitatea de asigurator.
miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO