Eveniment

Mai putini bani si conditii mai flexibile pentru calatoriile in strainatate

20.09.2005, 19:56 16

Intreprinzatorii romani nu vor mai fi obligati sa prezinte o invitatie din partea partenerilor straini de afaceri atunci cand intentioneaza sa calatoreasca in strainatate, fiind suficient certificatul de inregistrare a firmei la Oficiul Registrului Comertului.

Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a modificat proiectul de ordin care stabileste documentele si cuantumul sumei minime in valuta pe care cetatenii romani trebuie sa le detina la iesirea din tara cand calatoresc in statele membre UE sau alte state.

Noua varianta a fost prezentata ieri organizatiilor neguvernamentale si asociatiilor patronale, iar reprezentantii oamenilor de afaceri au mai facut o serie de propuneri.

"Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) apreciaza faptul ca ceea ce s-a discutat cu autoritatile a fost luat in considerare si considera ca actualele forme de verificare a conditiilor necesare pentru plecarea in strainatate sunt rezonabile. Totusi, am mai facut cateva recomandari", a declarat pentru ZF Cristian Parvan, secretarul general al Asociatei.

Proiectul prevede ca, in cazul calatoriilor in scop profesional, dovada scopului si a conditiilor sederii se face, dupa caz, cu oricare dintre documentele urmatoare:

* certificat constatator eliberat de Oficiul Registrului Comertului din Romania care sa ateste calitatea de comerciant;

* invitatie din partea unei firme sau autoritati la intruniri sau manifestari in scop de afaceri, de serviciu sau legate de activitatea din intreprindere/institutie, insotita de traducerea in limba romana

* alte documente care sa ateste existenta relatiilor de afaceri sau cu autoritatile respective;

n bilete de intrare la targuri si congrese.

* La acest articol noi am propus sa se inlocuiasca termenul ''oricare'' cu ''unul din urmatoarele documente'' pentru a se elimina orice neclaritate. De asemenea, am solicitat sa fie valabil certificatul de inregistrare al firmei la Registrul Comertului, iar in cazul in care din partea unei firme pleaca mai multe persoane, acestea sa aiba o imputernicire din partea societatii", a spus Parvan.

Noul proiect mai prevede ca fiecare persoana care calatoreste in strainatate trebuie sa dispuna de minimum 150 de euro pentru transport dus - intors. La acesti bani mai adauga o suma corespunzatoare numarului de zile de sedere declarata: 20 de euro pentru fiecare zi de sedere in fostele state socialiste pentru care nu este nevoie de viza si 30 de euro pentru fiecare zi de sedere in cazul statelor membre ale Uniunii Europene.

"Am revizuit ce anume cer statele din Spatiul Schengen pentru cetatenii altor tari care doresc sa calatoreasca pe teritoriul lor si am realizat ca suma necesara trebuie sa contina doua componente: transportul si costurile de intretinere. In majoritatea tarilor, aceste costuri sunt estimate, din punctul lor de vedere, la maximum 30 de euro. A ramas prevederea referitoare la minimum cinci zile de sedere si, la suma de 150 de euro astfel calculata, am adaugat inca 150 de euro, care sa acopere cheltuielile de transport dus - intors din Romania pana in tara de destinatie", a explicat ministrul de interne Vasile Blaga.

Acesta a dat drept exemplu situatia unui roman care vrea sa calatoreasca in Franta, aratand ca acesta poate pleca fie aratand cei 300 de euro in punctul de trecere a frontierei, fie aratand un bilet dus - intors Romania - Franta si prezentand cate 30 de euro pentru fiecare zi de sedere in Spatiul Schengen. Mai mult, in cazul in care acesta si-a achitat inainte de plecare costurile de cazare si masa, el poate iesi din tara fara a i se cere la frontiera sa mai arate vreo suma de bani.

Dovada detinerii acestor sume ar urma sa fie facuta prin una din urmatoarele forme: suma in valuta efectiva, cecuri de calatorie, cadruri cu utilizare internationala insotite de extras de cont eliberat cu cel mult 24 de ore inaintea prezentarii la iesirea din tara, alte garantii financiare (scrisoare de garantie sau angajament de sponsorizare, ordine de plata etc.).

"Propunerea noastra la acest articol a fost ca in cazul cardurilor sa fie luata in considerare si chitanta de la ATM care sa ateste situatia soldului, pentru ca obtinerea extrasului de cont dureaza mai mult timp", a mai spus Parvan.

Proiectul dezbatut ieri ar urma sa fie definitivat in zilele urmatoare, pentru a putea intra in vigoare incepand cu 1 octombrie.

Prima varianta a proiectului de ordin al ministrului de interne, lansata in luna iulie, a starnit nemultumirea oamenilor de afaceri care s-au vazut obligati sa prezinte la iesirea din tara o invitatie de la partenerii de afaceri, tradusa in limba romana, conditie pe care intreprinzatorii au considerat-o umilitoare.

miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO