Eveniment

Mai putini turisti straini in primul trimestru

01.06.2006, 00:00 12

Numarul turistilor veniti in Romania a scazut cu 2,9% in primul trimestru al anului in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica (INS).

Conform INS, in primele trei luni ale anului numarul total al sosirilor de straini a fost de circa un milion. Dintre vizitatori, 95,1% au provenit din Europa.

"Anul trecut am avut probleme cu inundatiile si cu gripa aviara, acestia sunt factori care au contribuit la scadere", a declarat Gheorghe Fodoreanu, presedintele Patronatului Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism.

Potrivit acestuia, in prima parte a anului se poate vorbi mai degraba de turismul "de afaceri", adica sosiri in tara ale oamenilor de afaceri.

"Cam 85-90% din totalul cifrei de afaceri pe primul trimestru se realizeaza din turismul business. De revelion nu au venit prea multi straini, iar pachetul de schi din februarie s-a vandut slab", explica Fodoreanu.

In topul tarilor care au trimis turisti in Romania se afla Ungaria (cu 25,9%), Republica Moldova (cu 25%), urmate la distanta de Bulgaria si Ucraina (fiecare cu sub 10%).

"Acesta este un trend in Europa. Este vorba de cea mai ieftina vacanta promovata, anume Çdu-te si cunoaste-ti vecinulÈ", a mai spus reprezentantul ANAT.

In ceea ce priveste numarul turistilor din zona Schengen, acesta a inregistrat o scadere de 12% in primele trei luni ale anului, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Totusi, statistica INS arata o crestere semnificativa a sosirilor din zone precum America de Sud si Centrala (cu o majorare de 25,5%), Africa (18%), America de Nord (10,8%).

"Acest lucru are loc pe fondul faptului ca agentiile de turism au participat la targuri in aceste zone timp de mai multi ani, iar acum incep sa se vada rezultatele", a conchis Fodoreanu.

La nivel anual, 2005 a inregistrat cresteri semnificative ale sosirilor din tari precum Portugalia (majorare de 53,7%), Spania (44,5%), Austria (43%), Marea Britanie (40,1%) sau Danemarca (35,4%) fata de 2004. Pe de alta parte, numarul vizitatorilor din Polonia a scazut cu peste 50%, iar al celor din Slovacia cu peste 45%. Numarul total al sosirilor de turisti a fost de peste 5,8 milioane anul trecut, in scadere cu 11,5% fata de 2004. andreea.groenendijk@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO