Eveniment

Majorarea accizelor la tutun creeaza dispute intre jucatori

29.03.2005, 00:00 16


Majorarea accizelor la tigarete a starnit  animozitati intre unii jucatori din piata, dupa ce actionarii Societatii Nationale Tutunul Romanesc (SNTR) l-au acuzat pe ministrul finantelor, Ionut Popescu, ca s-ar fi consultat cu reprezentantii unei singure companii din domeniu care ar fi fost favorizata de noile cote ale accizelor.


"Politica Guvernului privind majorarea accizelor creeaza premisele unui regim de concurenta neloial si are rolul de a bulversa piata producatorilor de tutun si de a favoriza companiile producatoare de branduri considerate de lux", spun oficialii SNTR.


Actionarul majoritar al SNTR, Tobacco 2003/UE Consortium, sustine ca, in lipsa unor schimbari urgente ale reglementarilor legale recent adoptate, va fi nevoit sa inchida capacitatile de productie in functiune in acest moment, sa concedieze aproape 90% din cei 1.500 de salariati si sa renunte la achizitionarea de tutun romanesc.

Peter Imre, Director Corporate Affairs Philip Morris, liderul pietei autohtone a tigaretelor, spune ca accizele influenteaza negativ toti jucatorii din piata.


"Accizele au crescut la fel de mult pentru toti jucatorii din piata, iar compania Philip Morris este la fel de afectata de aceasta masura si pentru ca suntem cel mai mare jucator din piata. Tigarile ieftine, cat si cele scumpe cauzeaza aceleasi boli", sustine Imre.


El spune ca majorarea accizelor este o masura adoptata in majoritatea tarilor UE si ca se va ajunge la normalitate in momentul in care acciza minima va reprezenta 100% din cea totala si nu 90% cat este in prezent.


"Nu jucatorii de pe piata tigaretelor au cerut marirea accizelor, iar la negocierile cu reprezentantii Ministerului Finantelor Publice au fost prezenti si reprezentantii altor producatori de tigarete prezenti pe piata romaneasca. Noi nu am negociat marirea accizelor, ci ne-am spus punctul de vedere, in sensul respectarii calendarului de aderare al Romaniei la UE", spune Imre.


El spune ca una dintre masurile pentru diminuarea extinderii pietei negre, invocata de catre unii jucatori ca un posibil efect al majorarii accizelor, ar putea fi licentierea magazinelor care vand tigarete. "Licentierea magazinelor poate reprezenta o masura pentru diminuarea contrabandei cu tigarete si ar putea avea un efect pozitiv pe piata numai coroborata cu majorarea accizelor", spune Imre.


Oficialii Tobacco 2003/UE Consortium sustin ca un fumator cu venituri mici sa fie nevoit sa cheltuiasca aproximativ 5.000-6.000 de lei in plus pentru un pachet fata de pretul actual, in vreme ce un fumator cu venituri peste medie va scoate din buzunar pentru un pachet de tigari doar 2.000 -3.000 de lei in plus.


Ministerul Finantelor spune ca atat tigaretele ieftine, cat si cele scumpe trebuie sa aduca un aport egal la bugetul de stat, care finanteaza inclusiv cheltuielile suplimentare destinate celor care se expun riscurilor mai mari de imbolnavire cauzate de fumat.


"Recenta majorare a accizelor nu reprezinta o exceptie in cazul tigaretelor si a altor produse din tutun, ci cuprinde in egala masura toate produsele care intra in sfera de aplicare a accizelor", spun reprezentantii ministerului.


Potrivit noului Cod fiscal, aprobat saptamana trecuta de Guvern, accizele pentru tigarete vor fi majorate, la 1 aprilie, la 9,10 euro/1.000 tigerete (acciza fixa) plus 30% din pretul mediu al celei mai vandute categorii de pret (acciza ad valorem). Acciza pentru tigari si tigari de foi va creste de la 16,5 euro la 22,13 euro/1.000 tigarete. Pentru tutunul destinat fumatului si pentru cel destinat rularii in tigarete a fost stabilita o acciza de 29,51 euro pe kilogram. stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO