Eveniment

Manolescu: Strategia fiscala ar putea include si cota unica de impozit pe venit

26.01.2004, 00:00 19



Ministerul Finantelor Publice (MFP) va incepe, in aceasta saptamana, discutiile cu partenerii sociali pe tema strategiei fiscale pentru anii urmatori, care ar putea include si introducerea unei cote unice de impozit pe venit, a declarat, vineri, Maria Manolescu, secretar de stat in MFP.



"Vom vedea ce propuneri are mediul de afaceri in materie de impozit pe venitul global. Cand am discutat ultima data despre cota unica de impozit, nu a fost agreata mai ales de partea sindicala. Ei au cerut acele deduceri economice si vom vedea acum exact ce propuneri vom avea din partea mediului de afaceri", a spus Manolescu.



Ea a precizat ca MFP a realizat, anul trecut, mai multe zeci de simulari cu diferite niveluri ale cotei unice, dar nu a mai efectuat astfel de calcule dupa ce initiativa nu a fost aprobata.



"Am facut tot feluri de simulari, dar nu mai mult decat atat. Am luat in calcul cota de 13%-14%, dupa modelul aplicat in Rusia, 19% precum in Slovacia si 25% in Estonia. Ne-am oprit la 23% pentru ca am considerat ca pierderile de venituri la buget ar fi rezonabile. De atunci si pana acum nu am mai luat in discutie strategia", a precizat Manolescu.



Potrivit secretarului de stat, strategia fiscala ar putea include si introducerea cotei reduse de TVA pentru alte produse fata de cele de acum, masura permisa de directivele europene din domeniu.



In ceea ce priveste scutirea firmelor de la plata impozitului pe profitul reinvestit, Manolescu spune ca o astfel de facilitate va fi luata in discutie dupa comparatia cu efectele benefice determinate de utilizarea amortizarii accelerate.



"O analiza rezonabila a utilizarii amortizarii accelerate nu poate fi facuta decat dupa inchiderea exercitiului financiar 2003. Noi vedem efecte pozitive, respectiv cresterea incasarilor din impozitul pe profit, ceea ce inseamna ca firmele au profit. O parte a mediului de afaceri a solicitat posibilitatea de optiune intre cele doua facilitati, dar organismele internationale sustin ca aceasta ar fi discriminatorie", a mai spus Manolescu.



Ea a mentionat ca deducerea de 200 de euro din impozitul pe venitul global prevazuta de Codul Fiscal in cazul contributiilor la fondurile private de pensii nu va fi aplicata, cel mai probabil, din acest an.



Manolescu a explicat ca fondurile respective sunt definite de Legea pensiilor ocupationale, care nu a fost inca aprobata de Parlament si care va intra in vigoare la un an dupa promulgare.



Secretarul de stat a mai precizat ca Ministerul Finantelor nu a primit, de la ministrul delegat pentru Comert, Eugen Dijmarescu, nici un proiect de act normativ privind regimul de plata al taxelor vamale in cazul autoturismelor achizitionate prin leasing extern.





Schema noua de esalonari



Normele de aplicare a Codului de procedura fiscala ar putea include prevederi privind posibilitatea acordarii de esalonari la plata datoriilor bugetare, a declarat, Maria Manolescu.



"Vom mentiona ce inlesniri putem da in sensul esalonarii, dar nu scutiri la plata sau radierea dobanzilor si penalitatilor de intarziere", a afirmat Manolescu.



Potrivit secretarului de stat, acordarea facilitatilor va depinde de o serie de criterii, cum ar fi capacitatea financiara a firmei, respectarea disciplinei fiscale in trecut, si altele.



Ea a precizat ca nu vor mai fi acordate inlesniri de tipul celor prevazute de Ordonanta 40/2002, abrogata la sfarsitul anului trecut, cum ar fi scutiri de la plata dobanzilor si penalitatilor.



"Ordonanta 40 a fost o lege speciala, cu perioada limitata de aplicare. Au facut obiectul inlesnirilor datoriile istorice, acumulate inainte de 31 decembrie 2001. Apreciem ca toti agentii economici care se incadrau puteau sa solicite inlesnirile pana acum, iar daca nu au venit inseamna ca nu se incadrau in cerinte", a adaugat reprezentantul MFP.



Ea a mentionat ca Romania trebuie sa compatibilizeze, in perioada imediat urmatoare, schemele de ajutor de stat cu directivele europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO