Eveniment

Margarina s-ar putea scumpi cu pana la 20%

07.09.2007, 19:06 25

Producatorii de margarina de pe piata locala ar putea majora preturile cu marje cuprinse intre 5 si 20% la acest produs, ca urmare a cresterii pretului la ulei de palmier, una dintre materiile prime folosite in productia de margarina. Pretul la uleiul de palmier a atins la bursa din Rotterdam cea mai mare cotatie din ultimii zece ani, respectiv 700 de euro pe tona.
"Vom analiza individual fiecare sortiment de produs si ne gandim sa aplicam cresterile selectiv. Cel mai mare impact (in pretul final) este la margarina profesionala (pana la 20%), pachetele de 250 de grame si sortimentele la caserole cu continut ridicat de grasime (impact pana la 15%), pentru restul sortimentelor impactul fiind mai mic 3- 4%", a declarat Aliz Kosza, directorul executiv al Orkla Foods, care detine brandul de margarina Wiesana.
Kosza a precizat ca decizia de majorare a pretului nu a fost luata deocamdata. "Cert este ca numai in ultimii doi ani pretul uleiului de palmier s-a majorat in medie cu 40%, atingand cea mai mare valoare din ultimii zece ani", a mai spus ea.
Reprezentantii Unilever South Central Europe, producatorul brandurilor Rama si Delma, principalul competitor al Orkla pe piata locala, spun ca industria alimentara europeana ar putea fi nevoita sa isi analizeze structura preturilor din cauza presiunii tot mai mari pe care productia de biodiesel o genereaza asupra preturilor uleiurilor vegetale, inclusiv asupra pretului uleiului de palmier.
Potrivit datelor Unilever, la nivelul anului 2006, consumul de margarina pe cap de locuitor in Romania era de 0,3 kg/an, comparativ cu o medie de 1,3 kg pe cap de locuitor in Europa de Est.
Majoritatea patronatelor din industria alimentara au anuntat scumpiri pentru ultimele luni ale acestui an. Astfel, painea se va scumpi cu pana la 20%, lactatele cu 10-15%, iar uleiul cu 10%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO