Eveniment

Masini si echipamente: primele la export, dar si la import

01.04.2003, 00:00 25

Exporturile Romaniei au adus in primele doua luni ale acestui an peste 2,5 miliarde de dolari, cu aproape 39% mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Importurile s-au ridicat la circa trei miliarde de dolari, insa cresterea cu 29% - inferioara dinamicii exporturilor, a facut ca deficitul comercial in preturi FOB/CIF pe perioada 1.I - 28.II 2003 sa scada usor fata de 2002, pana la 477 milioane de dolari.
 Februarie a fost a patra luna in care Romania a exportat de peste 1,3 miliarde de dolari, incasarile de 1, 328 mld.$ fiind cu 39% mai mari decat in luna similara a lui 2002 si cu aproape 15% peste media anului trecut.
In primele doua luni ale anului cele mai importante cresteri au fost consemnate la exporturile de produse minerale (49,5%) si de masini si echipamente (44,1%). Urmeaza exporturile de produse metalurgice, care au fost cu 40,7% mai mari decat in aceeasi perioada a anului trecut.
Din cele 2,5 miliarde de dolari incasari din export, mai mult de un miliard a venit din vanzari de articole de imbracaminte (672 mil.$), care continua sa creasca (29,2%), si din cele de masini si echipamente (405 mil.$).
In ciuda dificultatilor economice, piata Uniunii Europene a continuat sa absoarba din ce in ce mai multe marfuri exportate de Romania, valoarea acestora fiind cu 33,5% mai mare decat in 2002. Ponderea detinuta de UE in totalul exporturilor romanesti a urcat astfel la aproape 70%.
Desi conjunctura economica internationala nu este favorabila, trendul ascendent al exporturilor pare consolidat, astfel incat mentinerea dinamicii actuale ar putea aduce in acest an incasari de aproape 16 miliarde de dolari.
Anul trecut, Romania a exportat marfuri de aproape 13,9 miliarde de dolari, depasind toate estimarile.
Deocamdata, exporturile continua sa creasca, in ciuda faptului ca din acest an impozitul pe profit care trebuie platit de exportatori s-a dublat, ajungand la 12,5%, iar bancile intarzie sa finanteze direct operatiuni de export.
In prima parte a anului exportatorii au beneficiat de deprecierea leului cu 2,3% fata de euro.
Sansa mentinerii cresterii sta in intrarea si pe alte piete decat UE, exporturile pe primele doua luni ale anului in tari in curs de dezvoltare fiind cu 64,7% mai mari decat in 2002, corespunzator unei cote de 15% din totalul exporturilor.
Nici importurile nu stau pe loc, ceea ce nici nu e rau atat timp cat o crestere importanta (42%) este consemnata de cheltuielile pentru achizitii de masini si echipamente. In primele doua luni ale anului, aceasta categorie de importuri a detinut o pondere de 22,7% din total, cu 698 milioane de dolari. Urmeaza importurile de articole de imbracaminte, a caror valoare s-a ridicat la 492 milioane de dolari, si produsele minerale, reprezentand 472 milioane de dolari. Atrage atentia cresterea cu aproape 50% a importurilor de produse ale industriei chimice (265 mil.$), precum si cea de 30% a importurilor de produse metalurgice (200 mil.$). In februarie, importurile au fost cu 5,8% mai mari decat media anului trecut si cu 5,3% peste nivelul din ianuarie.
Mai mult de jumatate din importurile Romaniei provind din Uniunea Europeana. In perioada ianuarie-februarie cel mai mult au crescut importurile din tari in tranzitie (36,4%), acestea ajungand la o pondere de aproape 25%.
Primele trei tari de origine a importurilor au fost Italia (19,2%), Germania (15%) si Federatia Rusa (11,4%). Aceasta nu apare insa nici macar in primele zece piete de export ale Romaniei, ceea ce a facut ca anul trecut sa se incheie cu un deficit de peste 1,2 miliarde de dolari pe aceasta relatie.
In primele doua luni ale acestui an deficitul comercial al Romaniei a ramas sub control, presiunea asupra deficitului contului curent din balanta de plati fiind suportabila. In preturi FOB/FOB, Romania a inregistrat un deficit comercial de numai 240 milioane de dolari.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO