Eveniment

Masuri de redresare a economiei, neasumate de economisti

Masuri de redresare a economiei, neasumate de economisti
18.08.2009, 19:30 86

Noua lista de masuri anticriza anuntata de PD-L si PSD da o lovitura puternica faramei de credibilitate pe care cele doua partide o mai aveau la capitolul expertiza economica.

Fara o minima fundamentare, politicienii au scos „din palarie" la gramada idei de stimulare a economiei, de crestere a veniturilor bugetare si de rationalizare a cheltuielilor publice. Reprezentantii celor doua partide nu sunt in masura sa prezinte nici macar schematic evaluarea costurilor si a castigurilor pe care le-ar aduce solutiile asumate. In plus, nicio vorba despre calendarul reglementarii concrete a masurilor care implica in multe cazuri modificari consistente de legislatie, mai ales in domeniul fiscal.

Dupa un trimestru II marcat de scaderea economiei cu 8,8%, politicienii au „descoperit" ca o masura anticriza ar trebui sa fie „sustinerea productiei pentru export prin garantii si contragarantii".

„Calitatea" setului de masuri se vede inclusiv din faptul ca niciunul dintre principalii consilieri economici ai celor doua partide de guvernare nu isi asuma paternitatea vreuneia dintre ideile incluse si ca atare evita sa le sustina sau sa comenteze cat de realiste si de eficiente ar putea fi. Mai mult, ministrul finantelor Gheorghe Pogea (PD-L), care decide in ultima instanta ce masuri anticriza isi poate permite statul, tace, ocupat probabil cu rectificarea bugetara prin care trebuie sa taie pana la un miliard de euro din cheltuieli. Lista PD-L - PSD face complet abstractie de faptul ca Romania tocmai a incheiat negocierile cu FMI pentru intrarea intr-un proces de ajustare si restructurare bugetara de durata.

Si chiar daca oamenii de afaceri mai gasesc si idei valoroase printre masurile anuntate, precum crearea unui fond de investitii pe baza participatiilor statului sau extinderea programului „Rabla" la masinile agricole, nimeni nu mai crede ca vor fi si implementate.

Politicienii se prefac ca au uitat ca Guvernul a mai aprobat doua randuri de masuri anticriza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO