Eveniment

MEC explica formula de calcul pentru gaze

10.01.2006, 18:55 156

Pretul de import al gazelor naturale a fost stabilit dupa o formula de calcul aplicata in cazul tuturor tarilor europene, a anuntat ieri Ministerul Economiei si Comertului (MEC) care a precizat ca a adresat inca de duminica Presedintiei o nota referitoare la dezbaterile din ultimele zile legate gazele naturale, la solicitarea sefului statului.

Modalitatea de stabilire a pretului la gazele de import depinde, in principal, de cotatiile internationale la pacura si motorina, dar si de reducerea care se acorda in functie de durata contractului si cantitatile achizitionate, spun reprezentantii ministerului. "Ministerul nu are calitatea de titular de contract import gaze naturale. Societatile comerciale din Romania - Distrigaz Sud, Distrigaz Nord, Romgaz, Termoelectrica, Electrocentrale Bucuresti si consumatorii eligibili - incheie contracte individuale cu furnizori agreati de Gazprom - Gazexport, respectiv Wintershall Erdgas Handelshaus Zug AG si IMEX OIL Limited", mentioneaza oficialii MEC.

In plus, fata de contractele comerciale de import, Romania mai primeste aproximativ 180 de milioane de metri cubi de gaze naturale pentru serviciile de tranzit din Rusia catre Balcani si Turcia, efectuate de compania Transgaz, precizeaza ministerul. Aceasta cantitate acopera consumul national timp de doua zile pe timp de iarna.

De asemenea, reprezentantii MEC adauga ca majoritatea companiilor romanesti au incheiat contracte pe termen scurt cu intermediarii agreati de Gazprom, cu exceptia societatilor Distrigaz Nord, Distrigaz Sud si Romgaz, ale caror acorduri expira in 2011, respectiv 2012.

Potrivit sursei citate, care preia date ale Autoritatii Nationale de Reglemetare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), pretul mediu la gazele de import s-a situat anul trecut in Romania la circa 218 dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze, pentru un volum total de aproximativ 6 miliarde de metri cubi de gaze.

Comparativ, tot in 2005, Germania a platit un pret mediu de 220 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, la un volum de 40 de miliarde de metri cubi, sustine MEC.

In Italia a fost inregistrata aceeasi valoare, la un volum de 24 miliarde de metri cubi, in timp ce Ungaria a platit un pret mediu de 218 dolari pentru 1.000 de metri cubi, la importuri de 16 miliarde de metri cubi importati.

"In Romania, facturile pe luna decembrie 2005 au fost de 252-255 dolari pentru 1.000 de metri cubi, iar pentru luna ianuarie 2006, ne asteptam la facturi cuprinse intre 270-276 de dolari. Germania va plati pentru luna ianuarie 2006 un pret de 260 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, pret care reprezinta o medie a importurilor din Norvegia, Marea Britanie, Rusia si Olanda", mai spun reprezentantii MEC. Ei mai afirma ca, luand in considerare costul transportului, pretul gazului rusesc la granita Germaniei este similar celui importat de Romania.

Ministrul economiei Codrut Seres a declarat ieri ca Romania nu va putea deveni niciodata suta la suta independenta in ceea ce priveste importul de gaze, fapt pentru care cauta solutii energetice alternative. Seres a spus ca este firesc sa cautam diversificarea surselor de energie, dat fiind ca preturile gazelor naturale si petrolului sunt in crestere si pentru ca acesti combustibili se epuizeaza la nivel mondial. "Toate tarile au o politica de identificare a unor surse alternative de energie. Continuam cu proiecte traditionale, cum ar fi construirea unor capacitati suplimentare de productie a energiei electrice pe baza nucleara, dar si continuarea investitiilor in sistemul hidrografic, insuficient utilizat", a afirmat Seres.

In ceea ce priveste pretul gazelor naturale, ministrul a spus ca Romania plateste la ora actuala "acelasi pret pe

care-l platesc si alte state pentru gazul importat din Rusia". El a dat exemplul Bulgariei, care plateste 257 de dolari pentru o mie de metri cubi, in timp ce Romania a platit 254 de dolari.

"Romania nu are un contract de import gaze naturale. Sunt societati comerciale care furnizeaza gaze si societati care importa gaze. Pretul in aceste contracte este unul de formula, care tine cont de cotatiile internationale ale motorinei si pacurii si se indexeaza la noua sau sase luni in functie de cotatiile internationale", a mai spus Seres.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO