Eveniment

Mediul a absorbit 20% din banii alocati de UE prin Programul Operational Sectorial pana in 2013

Mediul a absorbit 20% din banii alocati de UE prin Programul Operational Sectorial pana in 2013
26.05.2009, 16:20 15

Romania a atras de la UE doar 1,1 mld. euro in ultimii doi ani pentru proiectele de infrastructura de mediu prin Programul Operational Sectorial (POS) Mediu, care are o valoare totala de 4,5 mld. euro pana in 2013, scrie lunarul Business Construct, care va aparea maine impreuna cu ZF.

Investitiile necesare pentru implementarea acquis-ului comunitar sunt estimate de Ministerul Mediului la circa 30 mld. euro pana in 2018, valoare in care sunt inlcuse atat finantarea europeana preaderare si cea postaderare, cat si fondurile private si publice asigurate in perioada 2004-2018.
„Ministerul Mediului a initiat pregatirea unor portofolii de proiecte pentru axele prioritate 1, 2, 3 si 5, axe care nu implica o competitie deschisa. Pe masura ce documentatia aferenta acestor proiecte este finalizata, iar proiectele sunt considerate suficient de mature, ele sunt transmise Comisiei Europene spre aprobare", a declarat Silviu Stoica, directorul general al Autoritatii de Management al POS Mediu din cadul ministerului de resort.
Pana in prezent prin POS Mediu s-au realizat 9 proiecte de extindere, modernizare si reabilitare a sistemelor de apa si apa uzata, respectiv pe axa 1 prioritara, in judetele Cluj, Salaj, Giurgiu, Alba, Calarasi, Tulcea, Sibiu, Olt, Teleorman si Gorj, iar in prezent proiectul pentru judetul Brasov se afla in curs de aprobare la Comisia Europeana. Valoarea acestor proiecte se ridica la 4 mld. lei (putin peste un miliard de euro). Proiectul realizat pentru judetele Cluj si Salaj a atras cea mai mare parte a fondurilor, respectiv 200 mil. euro.
Alaturi de cele 9 proiecte aprobate, Comisia Europeana si-a dat acordul si pentru un proiect de management al deseurilor, respectiv proiectul pentru judetul Bistrita-Nasaud. De asemenea, potrivit reprezentantilor Ministerului Mediului, in prezent se afla un al doilea proiect dat spre aprobare Comisiei, respectiv proiectul pentru judetul Vrancea. Valoarea acestor doua proiecte nu a fost insa precizata.
In plus fata de toate aceste proiecte s-au acordat circa 4 mil. lei pentru 15 proiecte privind protectia naturii, in timp ce proiectele de asistenta tehnica s-au ridicat la 144 mil. lei.
„In ceea ce priveste proiectele aprobate, la toate dintre acestea, activitatile prevazute in aplicatii au demarat din momentul semnarii Contractului de finantare intre Autoritatea de Management POS Mediu si beneficiari, ceea ce inseamna ca primele licitatii s-au desfasurat deja", a adaugat Stoica.
POS Mediu a fost constituit pe baza a sase axe prioritare - apa si canalizare, managementul deseurilor, termoficare, protectia naturii, prevenirea si protectia impotriva dezastrelor naturale si asistenta tehnica.
Potrivit estimarilor, pana in 2018 sunt necesare investitii de peste 19 mld. euro in cresterea calitatii apei potabile si a retelelor de canalizare, 4,8 mld. euro vor viza controlul poluarii industriale, 3,8 mld. euro vor fi repartizati unei mai bune gestionari a deseurilor, in timp ce cresterea calitatii aerului presupune investitii de peste un miliard de euro.
Mai cititi in revista Business Construct, care apare joi, 28 mai:
  • Cei mai mari proprietari de birouri
  • Vanzarile de utilaje, in picaj
  • Discounturi la ziduri
  • Afaceri lavabile

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO