Eveniment

Mediul de afaceri propune modificarea a 47 de articole din Codul muncii

26.06.2003, 00:00 9

Reprezentantii mediului de afaceri au propus modificari pentru 47 de articole din Codul muncii, propuneri care vor fi trimise Ministerului Muncii si comisiilor de specialitate ale celor doua camere ale Parlamentului.
"In urma audierii publice care a avut loc la inceputul acestei luni, cei 12 reprezentanti ai patronatelor si ai camerelor de comert au identificat 47 de articole din Codul Muncii pentru care sunt necesare modificari sau precizari, a declarat ieri Maria Grapini, presedintele Federatiei Patronale din Industria Usoara - FEPAIUS.
Ea a adaugat ca au fost contestate, in principal, acele prevederi prin care statul intervine in administrarea afacerilor.
"Cele mai multe observatii au vizat articolele care se refera la angajare si concediere, revizuirea modalitatii de plata a orelor suplimentare, dar si a numarului de ore suplimentare acceptate de Cod, normarea muncii si registrul de evidenta a salariatilor care aduce mai multa birocratie si costuri suplimentare", a mai spus Grapini.
Presedintele Comisie de munca si protectie sociala din Camera Deputatilor, Smaranda Dobrescu, care a facut parte din comisia de experti, considera ca legiuitorul a constientizat imperfectiunea actului normativ.
"Exista prevederi care necesita o serie de precizari care pot fi facute prin norme de aplicare sau prin ordine ale ministrului de resort. De asemenea, exista propuneri care se pot materializa prin legi speciale, dar sunt si propuneri nu tocmai corecte din partea angajtorilor", a spus Dobrescu. In opinia sa, din aceasta ultima categorie fac parte propunerile de modificare a articolului 33 referitor la numarul maxim de trei angajati care pot intra in perioada de proba pentru un singur post.
"Legiuitorul a gandit bine in acest caz deoarece exista in practica situatii in care un loc de munca este ocupat numai prin perioade de proba", a mai spus Dobrescu.
Propunerile de modificare vizeaza prevederile privind concedierile colective, precum si obligativitatea ca patronul sa ii prezinte angajatului daca exista alte posturi corespunzatoare pregatirii sale. In acest sens, expertii considera ca este necesara cel putin o precizare privind perioada de timp in care angajatorul este obligat sa nu dea curs concedierii.
Procedura concedierii colective este considerata mult prea greoaie, avand in vedere notificarile catre sindicat si perioada care se scurge pana cand firma poate sa-si reduca din costuri.
La audierea publica din 10 iunie a participat si Elena Dumitrui, care intre timp a devenit ministrul muncii. In cadrul audierilor din Parlament, Elena Dumitru a declarat ca "in perioada urmatoare, luand in considerare toate observatiile propuse la Codul Muncii, vom vedea ce e de facut". de altfel, guvernul a anuntat ca intentioneaza sa modifice Codul muncii prin ordonanta de urgenta. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO