Eveniment

MFP sustine ca prejudiciul adus statului in dosarul Rompetrol este de peste 90 mil. dolari

12.03.2007, 19:06 36

Ministerul Finantelor Publice (MFP) arata in actele depuse la instanta care judeca dosarul Rompetrol ca statul roman a fost prejudiciat cu peste 90 mil. dolari si cere introducerea in cauza, ca parte responsabila civilmente, a companiei Rompetrol, pentru recuperarea pagubei.
Reprezentantul MFP a depus vineri in dosarul Rompetrol documentele solicitate in februarie de instanta Tribunalului Bucuresti cu privire la sumele cu care statul roman ar fi fost prejudiciat, prin afacerile companiei petroliere.
In documentele depuse vineri la instanta, MFP solicita instantei "sa-i oblige in solidar pe Dinu Patriciu, Grama Petrica si Alexandru Bucsa, precum si partea responsabila civilmente SC Rompetrol SA la plata sumei de 88.753.221 de dolari reprezentand prejudiciul cauzat prin nevirarea sumelor care se cuveneau bugetului de stat, in conformitate cu HG 157/1993 privind transferarea obligatiilor si drepturilor ce revin partii romane din Acordul de exploatare si impartire a productiei din perimetrul NC-115 Libia".
Pretentiile civile se compun din 85.000.000 de dolari - reprezentand plati suplimentare, conform art.3 punctul 3.2 din Contractul de transfer incheiat in 18 martie 1993 intre Repsol, Rompetrol SA si Rompetrol Of Libia si aprobat de catre National Oil Company la 31 martie 1993 - si 3.753.221 de dolari - care constituie diferenta de virat bugetului de stat din prima transa de 45.000.000 de dolari, transa datorata potrivit art.3, punctul 3.1 din acelasi contract. Directia de specialitate a MFP a constatat ca in privinta celei din urma sume nu exista documente justificative si ca, in mod eronat, aceasta a fost apreciata ca o cheltuiala a SC Rompetrol SA de catre institutiile care au incheiat raportul tehnico-stiintific.
De asemenea, MFP solicita instantei ca cei trei inculpati si SC Rompetrol SA sa fie obligati la plata in solidar a sumei de peste 200 mil. lei, reprezentand obligatii bugetare accesorii calculate de la data scadentei debitului (1994) si pana la data platii efective a acestora. Obligatiile bugetare accesorii au fost calculate pana la 31 august 2006, urmand sa fie actualizate pana la data platii efective a acestora.
MFP motiveaza in documentele depuse si cererea facuta anterior referitor la introducerea in dosar a SC Rompetrol SA ca parte responsabila civilmente. Astfel, MFP apreciaza ca este vorba "despre fapta comitentului, respectiv SC Rompetrol SA, fata de fapta prepusilor sai".
Totodata, MFP solicita instantei instituirea masurilor asiguratorii asupra bunurilor apartinand lui Dinu Patriciu, Alexandru Bucsa si Petrica Grama, cat si asupra bunurilor apartinand SC Rompetrol SA, ca principal debitor la statul roman, prin Ministerul Finantelor.

12 acuzati
In acest dosar au fost trimisi in judecata Dan Costache Patriciu, Alexandru Bucsa, Petrica Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Stefan Rosca Stanescu, Sorin Pantis, Victor Eros, Paul Gabriel Miclaus, Elena Albu si Gabriela Victoria Anghelache.
Patriciu este acuzat de delapidare, spalare de bani si asociere pentru savarsirea de infractiuni. Alexandru Bucsa este acuzat de complicitate la delapidare, complicitate la spalarea de bani si asociere in vederea savarsirii de infractiuni. Petrica Grama este acuzat de complicitate la delapidare si asociere in vederea savarsirii de infractiuni. Sorin Rosca Stanescu este acuzat de utilizare a informatiei privilegiate si de aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional organizat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO