Eveniment

Ministerul Sanatatii amana pana la vara modificarea pretului la medicamente

09.05.2008, 19:51 11

Ministerul Sanatatii a anuntat ca va mentine pretul actual al medicamentelor pana la 30 iunie, in pofida solicitarilor importatorilor si distribuitorilor de medicamente de recalculare a acestora la cursul actual leu/euro.
In aceste conditii, jucatorii din domeniul distributiei de medicamente ar putea lua decizia renuntarii la importul anumitor produse.
"Saptamana viitoare va fi programata o intalnire cu producatorii pentru discutii referitoare la revizuirea preturilor, in special a identificarii posibilitatilor de nemajorare a acestora", au anuntat oficialii Ministerului Sanatatii. O revizuire dupa cererile distribuitorilor ar insemna o majorare in medie cu 10% a preturilor, conform datelor ministerului.
Reprezentantii institutiei justifica decizia de a amana recalcularea pretului la medicamente prin faptul ca pana la sfarsitul lunii iunie urmeaza sa fie elaborat un nou sistem de calcul al tarifelor care ar putea ieftini medicamentele.
In plus, va fi finalizata si o noua lista de medicamente compensate, astfel incat unele produse vor iesi de pe lista actuala, ceea ce face inutila recalcularea pretului, iar altele vor intra la pretul de atunci si, deci, nu va mai fi nevoie de recalcularea tarifelor.
Pana la noile reglementari, o parte dintre distribuitori se gandesc sa sisteze importul de medicamente ale carora marje sunt negative, cele mai expuse fiind insulina, medicamentele post-transplant sau HIV-SIDA, la care adaosurile maximale sunt de 12%.
"Daca pana acum am reusit sa echilibram pierderile pe care le aveam pe euro si pe franc elvetian, cu produsele pe care le cumparam in dolari sau in alte valute, ultimele evolutii financiare nu ne mai permit acest lucru. Cel mai probabil, distribuitorii vor decide sa sisteze importurile pentru anumite produse, in aceasta situatie find in jur de 200 de medicamente", a spus Viorel Vasile, presedintele Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania (ADMR), care a precizat ca fiecare distribuitor urmeaza sa-si stabileasca propria politica.
Ministerul Sanatatii are posibilitatea de a revizui trimestrial pretul medicamentelor in sensul scaderii sau cresterii in functie de evolutia cursului de schimb al leului in raport cu principalele valute. Ultima astfel de revizuire s-a facut in luna mai. In prezent, peste 60% din piata de medicamente este dominata de importuri, iar adaosurile de distributie de maximum 16% nu au fost suficiente pentru a acoperi deprecierea leului.
Distribuitorii sunt cei care suporta fluctuatiile de curs valutar deoarece preturile sunt negociate in lei de catre minister direct cu producatorii, ei neavand nicio posibilitate de a interveni in fixarea acestora.
Potrivit Ministerului Sanatatii, exista posibilitatea ca majoritatea companiilor de distributie sa-si continue normal activitatea.
Pe 18 aprilie, distribuitorii au sistat livrarea medicamentelor catre farmacii in sens de protest fata de lipsa de dialog din partea Ministerului Sanatatii. Potrivit acestora, peste 1.000 de medicamente sunt vandute catre farmacii sub pretul la care sunt cumparate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO