Eveniment

Ministrul de externe îi pune pe ambasadorii străini la colţ: Dacă tot acuză corupţia, să vină cu probe

Ministrul de externe îi pune pe ambasadorii străini la colţ: Dacă tot acuză corupţia, să vină cu probe

Ministrul de externe, Thedor Baconschi

Autor: Miruna Badea

15.07.2011, 00:07 946

Ministrul român de externe Theodor Baconschi a afirmat ieri,referindu-se la faptul că amba­sadorii SUA şi ai Franţei şipreşe­dintele Ca­merei de Comerţ Româno-Britanice au spus căoamenilor de afaceri străini li se cere mită, că astfel deafirmaţii trebuie însoţite de probe, în caz contrar discuţiarămânând în registrul ipotetic.

"Am citit interviurile respective. Apreciez implicareaambasadorului american de pildă în efortul guvernamental de aînăspri legislaţia anticorupţie şi nu văd în acest demers oimixtiune. În acelaşi timp, în momentul în care se fac astfel deremarci - cineva i-a spus ambasadorului francez că nu ştiu careoficial român ar fi cerut ceva - suntem într-un registru ipoteticşi cred că genul acesta de afirmaţii trebuie susţinut prineventuale probe. Altfel, rămânem în domeniul unor aserţiuni care,desigur, se pot dovedi false", a spus Baconschi. El a precizat căremarca referitoare la ambasadorul francez este valabilă şi pentrucel american.

Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, a declarat recentcă a avut acelaşi sentiment ca ambasadorul SUA în ceea ce priveşteoamenii de afaceri francezi care au venit şi i-au spus "ceea ce aspus ambasadorul american". "Am avut acelaşi sentiment caambasadorul american", a spus Henri Paul.

"Mi-au spus ce a spus ambasadorul american. Adică mi-au spus căau existat cazuri de corupţie", a adăugat el. Întrebat dacă a fostvorba despre cereri explicite de mită, el a spus: "Da". "Au fostpropuneri aluzive/discrete («appels du pied»), ştiţi cum se face",a adăugat ambasadorul. El a spus că le-a transmis oamenilor deafaceri să se ducă la poliţie. "Iar eu le-am spus: «Uitaţi, mergeţişi spuneţi asta la poliţie. Duceţi-vă şi adresaţi-vă justiţiei. Eunu sunt nici poliţia, nici justiţia». Şi oricum, ceea ce este clareste faptul că Franţa a semnat toate convenţiile internaţionalecontra spălării banilor, contra traficului... Deci, noi nu dămniciodată mită. Niciodată. Nu putem. Nu este deontologiaîntreprinderilor franceze. Între­prinderile franceze care au venitîn România vor să fie exemplare. Şi sunt exemplare", a susţinutel.

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, declarase,într-un interviu pentru "Adevărul", că există companii americanecare au investit în România şi care se plâng de faptul că oficialiromâni le cer mită.

"În momentul în care se formulează o acuzaţie, ea trebuiedemonstrată prin probe", a comentat ministrul român de externeacuzaţiile ambasadorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO