Eveniment

Ministrul finantelor cheltuieste 3,42 mld. euro intr-un semestru

Ministrul finantelor cheltuieste 3,42 mld. euro intr-un semestru

Ministrul de finante Sebastian Vladescu spune in continuare ca e necesar un deficit mai mare pentru a finanta cheltuieli de investitii, desi banii bugetului merg mai mult pe subventii

29.06.2006, 20:12 18

Primele cinci luni din 2006 s-au incheiat cu un excedent bugetar de 1,3% din PIB si totusi ministrul finantelor a confirmat ieri oficial majorarea deficitului bugetar la 2,5% din PIB.
Ministrul de finante Sebastian Vladescu a confirmat ieri la sediul Guvernului ca tinta de deficit bugetar din acest an va fi majorata de la 0,9% din PIB, cat era stabilit dupa rectificarea din luna aprilie, la 2,5% din PIB, estimat la 90 mld. euro. Anuntul a fost facut dupa o intalnire a ministrului de finante cu premierul Calin Popescu-Tariceanu si guvernatorul BNR Mugur Isarescu.
Tinta de deficit bugetar pentru acest an a fost modificata succesiv de la 0,5% la 0,9%, la 2% si apoi la 2,5% din PIB, nivel care marcheaza prima crestere a deficitului public intern din ultimii 5 ani.
Daca bugetul ar fi ramas anul acesta cu o tinta de deficit de 0,5% din PIB, aceasta ar fi reprezentat a sasea reducere consecutiva a deficitului bugetar, fata de nivelul de 4% din PIB atins in 2000.
Guvernatorul Isarescu a declarat marti ca orice majorare a deficitului bugetar este o veste nefericita pentru Banca Nationala, care trebuie sa-si inaspreasca politica monetara pentru a contracara presiunile inflationiste generate de majorarea cheltuielilor bugetare.
BNR a luat in urma cu doua zile decizia majorarii ratei dobanzii de politica monetara de la 8,5% la 8,75% si a rezervelor minime obligatorii in lei de la 16% la 20%.
Principala motivatie invocata de Vladescu pentru cresterea in acest an a cheltuielilor bugetare si necesitatea de majorare a deficitului este necesitatea finantarii unor proiecte de investitii legate de integrarea europeana. Executia bugetului pe primele cinci luni il contrazice insa pe ministrul finantelor: bugetul are un excedent in crestere, iar cheltuielile publice se indreapta mai mult catre subventii decat catre investitii.
Executia bugetara pe primele cinci luni ale anului s-a incheiat cu un excedent de 1,3% din PIB (1,18 miliarde de euro), rezultat din venituri totale de 11,65 miliarde de euro (12,8% din PIB) si cheltuieli totale de 10,47 miliarde de euro (11,5% din PIB).
Practic, excedentul bugetar a crescut in luna mai cu circa 220 de milioane de euro, fata de nivelul de 1,06% din PIB atins la finele lunii aprilie.
Astfel, pentru a atinge tinta propusa de deficit, bugetul public ar trebui sa inregistreze in cele sapte luni ramase din acest an un deficit de 3,8% din PIB.
Mai mult, desi autoritatile invoca necesitatea cresterii cheltuielilor de investitii, datele statistice ale Ministerului de Finante arata ca banii publici sunt cheltuiti in primul rand pentru acordarea de subventii decat pentru investitii legate de integrare. In primele cinci luni ale anului, cheltuielile aferente subventiilor s-au ridicat la 671 de milioane de euro, in timp ce cheltuielile de capital (investitii din banii bugetului) au fost de numai 569 de milioane de euro.
In cadrul executiei din primele cinci luni, bugetele locale inregistreaza cel mai mare excedent dintre toate bugetele publice, cifrat la 425 de milioane de euro, adica 36% din total. Si alte bugete publice au consemnat excedente semnificative dupa primele cinci luni ale anului: bugetul statului (cu un plus de 235 de milioane de euro), bugetul de pensii (101 mil. euro), bugetul de sanatate (173 mil. euro) si bugetul de somaj (62 mil. euro).
Anul trecut, dupa 11 luni consecutive cu excedent bugetar, executia bugetara s-a apropiat de tinta de deficit de 1% abia in urma cheltuielilor publice masive din luna decembrie, anul incheindu-se cu un deficit de 0,9% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO